MO4 en Seaqualize winnen Offshore Wind Innovation Award 2019

Op 11 december is voor de 3e keer de Offshore Wind Innovation Award uitgereikt voor het meest innovatieve project van een start-up of scale-up in de offshore windindustrie. Tijdens de Q-meeting van Van Oord en Siemens Gamesa wist Seaqualize de meeste stemmen van de 240 aanwezigen in de wacht te slepen. De prijs van de vakjury ging naar MO4.

De jury bestond uit Erik-Jan de Ridder, Marin, Nick Stokman, Lucros Investment en Erwin Coolen, Echt en de Rijke Noordzee. Zij keken naar financierbaarheid, innovativiteit en commerciële haalbaarheid.

Innovation_Award-11-12-2019-5004 Mark Paalvast Links en Jelte Kymmell MO4 klein (002)
Mark Paalvast en Jelte Kymmell van MO4 met hun Innovation Award.

MO4 een nieuwe manier van bewegingsvoorspelling

MO4 heeft software ontwikkeld die de inzetbaarheid van schepen in offshore-operaties met veel meer nauwkeurigheid voorspelt dan op dit moment mogelijk is. Dit kan door op een slimme manier de invloed van golven, wind en stroming op schepen te berekenen. Volgens de jury laat MO4 zien dat innovatie vooral begint bij goed na te denken over wat nu precies het ‘probleem’ is dat moet worden opgelost.

Golfhoogte moet niet bepalend zijn voor het uitvaren

De golfhoogte zou niet bepalend moeten zijn of een schip uit vaart, maar de ‘bewegelijkheid’ (motion) van het schip. De jury waardeert het dat MO4 daarbij de gebruiksvriendelijkheid van het systeem centraal stelt. Deze innovatie maakt het niet alleen veiliger om te opereren op zee, maar ook de inschatting van de werkbaarheid een stuk nauwkeuriger. De innovatie lijkt goed financierbaar door een duidelijk verdienmodel. Volgens Jelte Kymmell kan door slimmere berekeningen het chagrijn van veel installatiebedrijven flink omlaag omdat ze hun dure schepen vaker kunnen inzetten.

Gjalt Lindeboom van Seaqualize met zijn Innovation Award.

Seaqualize compensert scheepsbewegingen

Seaqualize heeft een veersysteem ontwikkeld dat zelfs de zwaarste turbineonderdelen van 600 ton en meer stil laat hangen aan een bewegend schip. De Seaqualize Delta compenseert de verticale bewegingen van de deining met een minimale krachtsinspanning. Naar de mening van de jury is deze innovatie zeer veelbelovend. Door technische doorontwikkeling is er een werkend pilot-systeem ontwikkeld dat aan de basis kan staan van ‘floating’ installatie van windturbines of onderdelen daarvan.

In potentie kan dit een verdere bijdrage leveren aan de kostprijsverlaging in offshore wind. Het systeem maakt voor 95 procent gebruik van passieve energiekracht waardoor het systeem weinig energie verbruikt. Slechts 30 kW voor een last van 600 ton, te vergelijken met het vermogen van 15 waterkokers.

EnergyPod van Amphibious Energy

Amphibious Energy viel buiten de prijzen. Amphibious Energy heeft de EnergyPod ontwikkeld, een autonoom werkende energiecontainer. Dit alles-in-één plug & play pakket van wind-, zonne- en batterijopslag is ontworpen om dieselgenerator-sets op de monopile transition peaces te vervangen tijdens de installatie. Er lijkt een goede business case aan ten grondslag te liggen om dieselgenerator te vervangen door de duurzame EnergyPod, met daarbij een kostenvoordeel tot 50 procent. De inschatting is dat financiering van deze innovatie en de opschaling goed haalbaar is.

Over Offshore Wind Innovation Award

De Offshore Wind Innovation Award is bedoeld om het bewustzijn van de innovatieve kracht van deze gemeenschap te vergroten. Bovendien creëert het media-aandacht voor de finalisten en winnaar (s) voor potentiële klanten en investeerders.