Controleacties Douane Rotterdam

De Douane Rotterdam zal de komende maanden onaangekondigde controleacties uitvoeren in de logistieke sector in het kader van de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. Met name het tegengaan van drugssmokkel is doel van deze controleacties. De mogelijkheid bestaat dat ook binnenvaartondernemingen in de acties van de Douane Rotterdam worden betrokken. Uitgangspunt bij de controles is vertraging en kosten voor het bedrijfsleven zoveel mogelijk te beperken. In die gevallen waar een zekere impact voor het bedrijfsleven is te voorzien, zal de Douane in contact treden met de betreffende onderneming om in overleg de werkzaamheden af te stemmen.

Doelstelling van de Douane met deze acties is ondermeer de voorspelbaarheid van de douanecontroles te verminderen en daardoor de pakkans bij onregelmatigheden te vergroten. Tevens wil de Douane komen tot aanscherping van de risicoanalyses.
Aanleiding vormde de verschijning in oktober 2002 van de tweede rapportage op basis van de WODC-monitor Georganiseerde Criminaliteit in Nederland . De monitor geeft inzicht in daders en hun gedragingen, welk inzicht kan worden gebruikt bij het aanpassen of verbeteren van controles.

Bron: CBRB, 13-05-2003;