Ramp met orthocresol kost Vopak tien miljoen

Rotterdam – Overslagbedrijf Vopak heeft een economische schade van tenminste tien miljoen euro geleden als gevolg van de ramp met orthocresol in januari van dit jaar. Het incident zorgde maandenlang voor grote stankoverlast in Rijnmond en ver daarbuiten.


Op last van de overheid werd de terminal aan de Torontostraat in de Botlek, waar 1,6 miljoen liter van de giftige stof vrijkwam na het klappen van een opslagtank, twee maanden stilgelegd. Dat veroorzaakte een gevoelig verlies aan inkomsten. Daarnaast moest het bedrijf hoge kosten maken om de gestolde massa chemicaliën op te ruimen en de beschadigde leidingen, tanks en bestratingen te herstellen. Tien miljoen is volgens bedrijfsleider D. van Nierop slechts een ruwe schatting.


Van Nierop zei dit gisteren tijdens het werkbezoek van de commissaris van de koningin in Zuid-Holland J. Franssen aan de terminal. Franssen ontving uit handen van de Vlaardingdse burgemeester T. Bruinsma een rapport over de tekortkomingen in de alarmering na het ongeluk, maar kreeg niet te horen wat de toedracht van het incident is geweest.

Bron: Rotterdams Dagblad, 08-05-2003;