OR: verstrengeling belangen bestuurders Zeeland Seaports

VLISSINGEN – De ondernemingsraad van Zeeland Seaports verdenkt bestuursleden van het havenschap van belangenverstrengeling. Ze zouden toestaan dat de haven van Rotterdam grotere zeggenschap krijgt in de Zeeuwse havens. In ruil daarvoor krijgen ze, volgens de OR, een commissariaat bij ESM2, het nieuwe samenwerkingsverband van Zeeland Seaports met Rotterdam.

Voorzitter P. Kraan van de ondernemingsraad wil niet zeggen wie worden verdacht. De ondernemingsraad heeft advocaat R. Hampsink van het Advocatencollectief Utrecht in de arm genomen. Die schrijft een brief aan het bestuur van het havenschap, waarin hij voor woensdag 12.00 uur opheldering vraagt. Komt die er niet, dan onderneemt de OR `nadere stappen`. Wat die zijn, wil Kraan niet zeggen.
,,Dat is afhankelijk van het antwoord van het bestuur“, zegt de OR-voorzitter. ,,We beschikken over ernstige aanwijzingen dat er sprake is van belangenverstrengeling. Eén ervan is dat er niet, zoals eerder wel was afgesproken, één directeur komt voor ESM2. Dat versterkt de positie van de Raad voor Commissarissen. Verder hebben we een document waarin concrete aanwijzingen staan.“
Kraan wil niet zeggen wat voor aanwijzingen dat zijn. Ook wil hij niet vertellen waarop de aanwijzingen zijn gebasserd en waar ze vandaan komen. ,,Dat kan ik niet zeggen.“
Het is volgens Kraan niet de bedoeling `mensen te beschadigen`. ,,Maar de OR heeft wel sterk het gevoel dat de belangen van het personeel worden verkwanseld.“
Raadsman Hampsink was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Woordvoerder M. Heeze van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam zegt dat nog niet bekend is wie als commissaris worden benoemd bij ESM 2.

Cynisch
R. Barbé, dagelijks bestuurslid van Zeeland Seaports en burgemeester van Terneuzen, zegt de brief van de raadsman af te wachten. ,,Ik ben zeer onder de indruk van de beschuldigingen“, zegt hij cynisch. ,,De voorzitter van de ondernemingsraad schermt met een document. Dat moet eerst maar eens op tafel komen.“
Havenschapsvoorzitter D. Bruinooge kent de brief van de OR nog niet, maar hij `zal hem met buitengewoon` veel aandacht lezen. Hij stelt dat het gaat om `zware aantijgingen`. ,,Wat mijnheer Kraan allemaal zegt, kan helemaal niet. De statuten van de huidige Exploitatiemaatschappij Schelde-Maas worden voor ESM2 niet veranderd. Dat betekent dat zowel Zeeland als Rotterdam drie commissarissen leveren. Het bestuur van Zeeland Seaports bepaalt wie dat worden.“
,,Als gedeputeerde economische zaken, was ik automatisch voorzitter van het havenschap en tegelijkertijd commissaris bij ESM. Het zou buitengewoon onwenselijk zijn, om de nieuwe voorzitter geen commissaris te laten wordenvan ESM. Ik ben dat dus niet. Verder is in het verleden afgesproken dat de andere commissarissen komen uit de Kanaalzone en uit de gemeenten Vlissingen en Borsele. In het verleden is bepaald dat dat respectievelijk de heren Barbé en De Haas zijn.“

Bron: PZC.nl, 10-04-2003;