Europarlement zwakt liberalisering havenwerk af

STRAATSBURG (ANP) – Een Europese wet die het laden en lossen van  schepen liberaliseert, wordt waarschijnlijk flink afgezwakt nu het  Europees Parlement dinsdag heeft gestemd voor een reeks  aanpassingen. De havenwerkers, die de afgelopen tijd in heel Europa  hebben gestaakt en gedemonstreerd tegen de komst van concurrenten,  krijgen deels gelijk. 


De havenarbeiders vreesden dat de Europese wet aan reders de  mogelijkheid zou geven om zelf personeel in te zetten voor het  laden en lossen. ,,Busjes met goedkope Bulgaren”, riepen ze. 


Het europarlement heeft nu gezegd dat uitsluitend de zeelieden  mogen meehelpen met het laden en lossen. In de praktijk is er lang  niet genoeg scheepsbemanning, zodat concurrentie van die kant  nauwelijks realistisch is. Europarlementslid Jarzembowski, die  namens deze wet de mening van het parlement vertolkt, erkent dat. 


Wel kunnen kustvaarders soms met eigen kranen en eigen personeel  een deel van het havenwerk verrichten. In Rotterdam mogen sommige  reders dat nu ook al; de EU-wet maakt dat overal in Europa  mogelijk. 


De parlementsleden hebben verder besloten dat de loodsdiensten  helemaal buiten de richtlijn blijven. Overigens moeten ze nog  overleggen met de EU-ministers om tot een gemeenschappelijk  standpunt te komen. Dan pas is de wet van kracht. 

Bron: Rotterdams Dagblad, 12-03-2003;