Rotterdam stuurt hyperintelligente container op wereldreis

Vandaag vertrekt de hyperintelligente ‘Container 42’ vanuit de Rotterdamse haven op een twee jaar durende dataverzamelreis om de wereld. De met sensoren en communicatie technologie uitgeruste container meet tijdens de reis vibratie, helling, positie, geluid, luchtvervuiling, vochtigheid en temperatuur. De container is ook uitgerust met zonnepanelen om te zien hoeveel energie een container op een containerschip, een trein of een truck kan oogsten tijdens de reis. De container maakt begin juni een eerste stop in München en is daar te bezichtigen tijdens de Transport Logistic 2019 (TLM).

Container 42. Foto, Havenbedrijf Rotterdam
Container 42. Foto, Havenbedrijf Rotterdam

Met de ambitie om de ‘smartest port’ te zijn, neemt Rotterdam het voortouw in de digitale transformatie van haven en logistiek. ‘Container 42’ is een metafoor voor die transformatie.

Wat maakt een containerlading mee tijdens de zeereis en het transport over land? De verzamelde gegevens helpen inzicht te geven in de uitdagingen in transport en logistiek en dragen bij aan de ontwikkeling van een zogenaamde ‘digital twin’ van de haven: een digitale representatie van de werkelijke, fysieke haven. Het huidige Internet of Things (IoT) platform van het Havenbedrijf Rotterdam legt hiervoor de basis.

Via dit cloudplatform verzamelt en verwerkt het Havenbedrijf data, afkomstig van sensoren in de haven. Op die manier komt er realtime informatie binnen over onder meer infrastructuur, water en lucht en kan de Rotterdamse haven de dienstverlening verder verbeteren. Digitalisering in de Rotterdamse haven leidt tot een nog veiligere, betrouwbaarder en snellere doorvoer en stelt Rotterdam in staat om in de toekomst autonome schepen in de haven te verwelkomen.

Transport Logistic München

Voordat de container de wereld over gaat reizen, kan de wereld kennismaken met Container 42 tijdens de Transport Logistic 2019 in München. Experts van het Havenbedrijf Rotterdam en de deelnemende partners geven daar informatie over de laatste innovaties op het gebied van digitalisering.