Zr.Ms. Groningen onderschept ruim 1600 kilo cocaïne

Het marineschip Zr.Ms. Groningen heeft op 16 mei 2019 een grote drugsvangst gedaan in samenwerking met de Amerikaanse kustwacht. De NH-90 helikopter spotte een verdachte boot die vervolgens gestopt is. Er is aan boord ruim 1600 kilogram cocaïne aangetroffen. De drugs en bemanning zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwachtautoriteiten. Zij dragen zorg voor verdere vervolging.


De NH-90 helikopter aan boord van Zr.Ms. Groningen met de drugsvangst. Foto, Defensie.

Zr.Ms. Groningen is pas sinds 20 april actief in het Caribisch gebied. Het schip dient als stationsschip om op te treden tijdens drugsbestrijdingsoperaties en bij humanitaire hulpverlening. Daarnaast is het schip inzetbaar voor diverse kustwachttaken in het Caribisch gebied zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en reddingsoperaties. Eerder deze maand verleende Zr.Ms. Groningen nog hulp aan een in problemen geraakt motorjacht.

Voor het uitvoeren voor deze taken is Zr.Ms. Groningen uitgerust met twee snelle FRISC-rubberboten en een NH-90 helikopter. Het marineschip opereert de komende 2 jaar nog in het gebied. Tussendoor wisselt de bemanning.