Huisman installeert eerste 3D-geprinte kraanhaak op OOS Serooskerke

Een mijlpaal voor Huisman, zij hebben de eerste klasse-gecertificeerde 3D-geprinte kraanhaken afgeleverd. Het kraanschip OOS Serooskerke is het eerste schip ooit met een 3D-geprinte kraanhaak. Van proefmodel tot gecertificeerd product binnen twee jaar.

3D geprinte kraanhaak tijdens een test. Foto Huisman.
De 3D geprinte kraanhaak tijdens een test. Foto Huisman.

Belangrijke stap in acceptatie van 3D-printen

Kraanhaken worden normaliter door middel van giet- of smeedtechnieken gemaakt. De kraanhaken zijn op meer dan het dubbele van de veilige werklast getest en gecertificeerd voor offshore gebruik volgens ABS-normen. De 3D-geprinte kraanhaken zijn een belangrijke stap in de acceptatie van 3D-geprinte producten voor in de maritieme en offshore-industrie.

OOS Walcheren krijgt ook een 3D-geprinte kraanhaak.

Ook het zusterschip OOS Walcheren wordt uitgerust met een 36mt SWL 3D-geprinte kraanhaak. Beide haken zijn geproduceerd in de fabriek van Huisman in Tsjechië.

Korte levertijd met concurrerende prijs

In januari 2018 heeft Huisman met succes de eerste 3D-geprinte offshorekraanhaak ter wereld getest tot 80 meter. De belangrijke voordelen voor grotere kraanhaken zijn de veel kortere levertijd voor een prijs die concurreert met smeedstukken en gietstukken, en ze hebben een consistent kwaliteitsniveau.

Eerste geïnstalleerde 3D-geprinte kraanhaak ter wereld

Het R & D-team van Huisman onderzocht materiaalkwaliteiten, waaronder sterkte en vermoeidheid, en de mogelijke anisotropie van het materiaal. Dat werk is uitgevoerd bij Huisman, deels in Schiedam en deels in Tsjechië. Eindelijk leidend tot de allereerste geïnstalleerde 3D-geprinte kraanhaak ter wereld.

Hugo Romer bij Huisman

Hugo Romer schreef zijn thesis van de TU Delft in Huisman over “Wire & Arc additive manufacturing for offshore appliances”. Hij won de KIVI Offshore Engineering Award voor de beste student die afstudeerde in een offshore engineering gerelateerd onderwerp. Hij is begonnen als Engineer op de R & D-afdeling van Huisman Nederland en werd al snel overgeplaatst
naar Huisman China als supervisor in het testcentrum om het 3D-idee van de tekentafel om te vormen tot een werkende, realiable kraanhaak.

Het kraanschip OOS Serooskerke met de 3D geprinte kraanhaak. Foto, Huisman.