Scaldis lift gezonken fregat uit fjord in Noorwegen

Scaldis, Jan De Nul Group en Herbosch-Kiere, hebben in samenwerking met BOA Offshore de berging van het Noorse fregat ‘KNM Helge Ingstad’ afgelopen zondag met succes afgerond. Scaldis, dochteronderneming van DEME, heeft speciaal voor dit project een liftmethode ontwikkeld door de twee heavy lift-schepen ‘Rambiz’ en ‘Gulliver’ te combineren.


De heavy lift-schepen ‘Rambiz’ en ‘Gulliver’ onderweg met het fregat richting de haven.

Op 8 november vorig jaar kwam het Noorse fregat in botsing met de tanker ‘Sola TS’ in de buurt van Bergen waardoor het fregat zonk in de helling van een fjord. De Noorse marine deed een beroep op de expertise van Scaldis en BOA Offshore om et scheepswrak te redden.

Revolutionaire liftmethode

Speciaal voor dit project ontwikkelde Scaldis een liftmethode door zijn twee heavy lift-schepen te combineren. De ‘Rambiz’, uitgerust met twee kranen en een totale hijscapaciteit van 3.300 ton, en het nieuwe heavy-lift schip ‘Gulliver’, ook met twee kranen met een totale hijscapaciteit van 4.000 ton. Met deze “Double Duo Lift” -methode een totale hefcapaciteit van 7300 ton.

Waardoor het mogelijk was om het 133 meter lange en 5.500 ton zware fregat in zijn geheel te liften. De synchrone werking van de vier kranen maakte het mogelijk om het wrak in één continue beweging op te tillen en in horizontale positie te brengen.

Het fregat op het afzinkbare ponton

Succesvolle berging met afzinkbaar ponton

Tijdens de wintermaanden zijn de raketten en het brandstof uit het fregat gehaald, tegelijkertijd hebben de duikers 16 hijskettingen onder het wrak bevestigd om het schip uit het water te kunnen tillen. Om het fregat veilig en volledig uit het water te kunnen tillen, is het hangend in de kraanhaken van de heavy liftschepen naar de dichtstbijzijnde haven vervoerd en daar op een afzinkbaar ponton geplaatst. Door de ballast uit het ponton te halen kwam het schip rechtop boven de waterlijn door de ondersteuning van de hijskettingen. Tijdens de operatie stabiliseerden de hijskranen het schip totdat alle zeesluitingen waren vastgezet voor het vervolgtransport.

Foto, Scaldis