Vandaag Haringvlietsluizen echt op een kier

Vanaf vandaag gaan de Haringvlietsluizen echt op een kier. Op deze manier kunnen de trekvissen vanuit de Noordzee naar het Haringvliet zwemmen om hun paaigebieden te bereiken. Met het instellen van dit zogeheten Kierbesluit gaan de sluizen deels open als er voldoende zoet rivierwater het Haringvliet instroomt. Het gebied blijft ook een belangrijke zoetwaterbron voor drinkwater en de landbouw.


View on Twitter.

De afgelopen weken heeft Rijkswaterstaat reeds korte tests gedaan. Om de zoetwatervoorziening te waarborgen, gaan de sluizen dicht bij een lage rivierafvoer. Momenteel is de afvoer hoog genoeg om de Haringvlietsluizen op een kier te kunnen zetten en daarna te onderzoeken hoe snel het zoute water weer weggespoeld kan worden. Aangezien er 16 januari 2019 maar weinig zout is binnengekomen, kunnen de sluizen vanavond weer open. Ditmaal met een grotere opening. Als de rivierafvoer het toelaat, zal dit de komende tijd vaker gebeuren. Het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen is een belangrijke stap vooruit voor de internationale vismigratie en de ecologische waterkwaliteit in het Haringvliet.

Onderzoek optimaliseren visintrek

De onderzoeken zijn nodig om de zoutverspreiding beter te begrijpen. De komende jaren zullen nog veel praktijkonderzoeken plaatsvinden naar zoutverspreiding en het optimaliseren van de visintrek. Ook de ecologische effecten worden hierbij nauwgezet gemonitord, onder meer door zalmen van een zender te voorzien en te volgen. Deze kennis leidt tot een nieuwe bediening van de Haringvlietsluizen waarmee naast waterveiligheid, zoetwatervoorziening en het waterpeil ook de natuur wordt bediend.