De Blue Wedge Connection wint Offshore Wind Innovation Award 2018

De Blue Wedge Connection, een innovatieve onderhoudsvrije verbindingstechniek van Fistuca wint de juryprijs en de publieksprijs van de Offshore Wind Innovation Award 2018. Jasper Winkes heeft iedereen ervan overtuigd dat de huidige problemen met bout- en groutverbindingen te omzeilen zijn. De andere finalisten waren TWD met een hangmat voor het transport van monopiles en Qlayers met een automatisch coating systeem.

Jasper Winkes pitcht de Blue Wedge Connection. Foto, Innovation Award
Jasper Winkes pitcht de Blue Wedge Connection. Foto, Innovation Award

De Offshore Wind Innovation Award is een initiatief van Offshore Wind Innovators. Om de zichtbaarheid van innovatieve startups en MKB-ondernemers te vergroten. Op 12 december mochten de drie finalisten in vijf minuten hun innovatie pitchen voor een publiek van offshore wind experts tijdens de Netherlands Offshore Wind  bijeenkomst van Van Oord en Siemens. In hun ogen kwam de Blue Wedge Connection als meest veelbelovend uit de bus. Met 51 procent van de stemmen mocht Fistuca zich de gelukkige winnaar noemen.

Out of the box concept

Al eerder had een vakjury, bestaande uit Edwin van de Brug van Van Oord, Tim Raaijmakers van Deltares en Caspar van der Geest van JBR zich over de aanvragen gebogen en dezelfde keuze gemaakt. Zij waren vooral gecharmeerd van het out of the box concept en de potentiële impact in de offshore wind markt.

Onderhoudsvrije verbinding tussen windturbineonderdelen

Fistuca, bekend van de stille heihamer, heeft een wigconstructie ontwikkeld die windturbineonderdelen als monopiles en transitiestukken aan elkaar verbindt. De Blue Wedge Connection is niet alleen sneller en goedkoper dan bout- en groutverbindingen, dankzij de symmetrische krachtsverdeling is deze verbinding onderhoudsvrij en omzeilt ze de mechanische grenzen waar boutverbindingen tegenaanlopen. De jury onderkent de problemen met re-bolting programma’s en groutaanpassingen, die  – soms onvoorzien – leiden tot hoge onderhoudskosten. Wat de jury aanspreekt is dat de Blue Wedge Connection zero maintenance voorstaat, de installatietijd reduceert en het staalgebruik van monopiles beperkt.

Qlayers: Slimme printkop voor coating

De andere finalisten kregen ook veel credits van de jury. Het handmatig of semi-automatisch coaten van windturbine onderdelen is tijdrovend en risicovol. De Delftse startup Qlayers heeft een automatisch printssysteem ontwikkeld dat volautomatisch en heel nauwkeurig de coating aanbrengt op windturbinebladen onder gecontroleerde omstandigheden. Daarmee kan tot 50 procent op verf worden bespaard. Bovenal controleert en corrigeert het systeem zichzelf met een slim feedbacksysteem. Volgens de jury raakt de innovatie van QLayers een essentiële snaar in het streven om het coaten van bladen in serieproductie efficiënter en zuiniger te maken. De jury waardeert het vooral dat het verdienmodel goed is uitgewerkt en vindt het basisprincipe om onder gecontroleerde omstandigheden met slimme feedbackgegevens het coatingverbruik omlaag te brengen, veelbelovend.

TWD: Hangmat voor monopiletransport

TWD heeft een hangmat ontworpen om monopiles naar de plek van bestemming te transporteren. Deze innovatieve Hammock Seafastening is geschikt voor verschillende diameters en verdeelt de krachten op de buis gelijkmatiger dan een vaste zadelconstructie. Hierdoor kunnen aannemers deze zeevasting voor meerdere windparken gebruiken en hoeven ze zich niet langer zorgen te maken dat de monopile indeukt. De beauty van dit concept ligt volgens de jury in zijn eenvoud. Het concept speelt in op de steeds veranderende maten van monopiles en de huidige way-of-working van op maat gemaakte staalconstructies.

Exposure voor finalisten

Naast de waardevolle exposure tijdens de kwartaalbijeenkomst, krijgen de finalisten een eendaagse workshop om de marktintroductie te bevorderen, ondersteuning van een industriepartner en aandacht in de media.

De finalisten van de Offshore Wind Innovation Award, Jelmer Jacobs van TWD, Josefien Groot van Qlayers, Ruben Geutjens van Qlayers en Jasper Winkes van Fistuca.
De finalisten van de Offshore Wind Innovation Award, Jelmer Jacobs van TWD, Josefien Groot van Qlayers, Ruben Geutjens van Qlayers en Jasper Winkes van Fistuca.