Haven Rotterdam wil dé breakbulk hub van Europa worden en geeft sector ruim baan

Onlangs zijn de handtekeningen gezet onder een vernuftig doorschuifplan in de Waalhaven. In de komende drieënhalf jaar veranderen 12 hectare bedrijfsterrein en 1.155 meter kade van de gebruiker. Daarnaast worden de terreinen en haveninfrastructuur gerenoveerd door het Havenbedrijf Rotterdam. Dit alles om de breakbulksector in Rotterdam een extra groei-impuls te geven.

Breakbulk Carrousel Rotterdam. Foto, Marc Nolte.
Breakbulk Carrousel Rotterdam. Foto, Marc Nolte.

“Dé breakbulk hub van Europa”

“Met deze, samen met betrokken bedrijven, zorgvuldig en langdurig voorbereide operatie, laten we zien dat we de breakbulksector in Rotterdam ruim baan geven”, aldus Emile Hoogsteden, directeur Containers, Breakbulk en Logistiek van het Havenbedrijf Rotterdam. “Het gaat dan met name om heavy lift, projectlading, staal en non ferro metalen. Rotterdam is daar al goed gepositioneerd vanwege de unieke ligging, de verbinding met de containerlogistiek en het toenemend aantal lijndiensten voor stukgoed en zware lading. De investering die deze bedrijven en het Havenbedrijf nu gaan doen, zal nog eens een extra stimulans vormen om Rotterdam tot dé breakbulk hub van Europa te maken.”

Zeven doorschuifoperaties

De herontwikkeling kan van start gaan omdat empty depot MRS van de Waalhaven naar het shortseacluster in de Eemhaven is verhuisd. Dit, samen met een zevental doorschuifoperaties maakt dat vier gerenommeerde breakbulkbedrijven ruimte krijgen om zich te moderniseren en volop verder door te ontwikkelen.

Vier gerenommeerde breakbulkbedrijven

De bedrijven zijn Metaal Transport (non ferro metalen en staal), Broekman Project Services (heavy lift, projectlading en offshore), J.C. Meijers (multi purpose terminal) en RHB/Rotterdams Havenbedrijf (specialist heavy lift en projectlading). Met deze partijen zijn diverse uitgifte-overeenkomsten en intentieverklaringen ondertekend.

“Met het nieuwe stuk terrein kunnen we efficiënter opereren”

“Momenteel hebben we een vestiging aan de Heijplaatweg en aan de Waalhaven Noordzijde”, aldus Willem-Jan de Geus, directeur Metaal Transport. “Daarnaast huren we al jaren diverse loodsen in het gehele havengebied om aan de vraag te kunnen voldoen. Met het nieuwe stuk terrein van 90.000 vierkante meter aan de Droogdokweg, kunnen we concentreren en veel efficiënter opereren.” Metaal Transport handhaaft de locatie Heijplaatweg, inclusief kantoor, en realiseert op de nieuwe locatie een loods van 25.000 vierkante meter.