KPN gaat veilig dataverkeer bieden aan nieuwe onderzeeërs

Donderdag 15 november heeft KPN een intentieverklaring getekend om zich aan het Zweeds-Nederlandse Saab-Damen team voor het vervangingsprogramma voor de Walrusklasse onderzeeboten te verbinden. KPN biedt ondersteuning op het gebied van innovatieve cyber-oplossingen en veilige data-overdracht bij expeditionaire inzet van de toekomstige onderzeeboten.

Ondertekening van contract tussen SAAB KPN en DAMEN.

Nederlandse expeditionaire onderzeeboten zijn krachtige inlichtingenplatforms, ontwikkeld voor wereldwijde inzet. Het zijn als het ware varende en duikende ‘data nodes’. Daarmee vormen zij een strategische niche-capaciteit van ons land binnen de NAVO en de Europese Unie. De nieuwe generatie- onderzeeboten moeten ook in de toekomst in staat zijn, om overal ter wereld hun inlichtingen te delen. Met de exclusieve oplossingen van KPN wordt die extra capaciteit geboden, in een wereld waarin cyberdreiging een serieuze militaire dreiging is geworden.

Naast het overzetten van hoog gevoelige informatie, biedt KPN ook ontwikkelmethoden voor ‘remote maintenance’ van de expeditionaire onderzeeboten. De Nederlandse marine heeft immers als unieke capaciteit een onderzeeboot, die wereldwijd opereert zonder ondersteunende schepen die in het kielzog meevaren. Dit betekent dat ook de data voor onderhoud en reparatie veilig met Defensie gedeeld moeten worden. Ook wanneer de onderzeeboot zonder ondersteuning in een overzeese haven ligt.

Het samenwerkingsverband Saab-Damen biedt, samen met een scala aan Nederlandse bedrijven, de vervanger voor de huidige Walrusklasse onderzeeboten aan. Naast bedrijven binnen en buiten het Dutch Underwater Knowledge Centre (DUKC), is nu ook KPN verbonden aan dit initiatief. Een welkome Nederlandse uitbreiding, die het ons land mogelijk maakt om ook in de komende decennia veilig met onderzeeboten te blijven opereren en veilige verbinding te houden.