Koopman Car Terminal in Amsterdam naar 100% duurzame energie

Koopman Car Terminal, in het Amsterdamse havengebied, gaat op vrijdag 9 november van het aardgas af en zal op 100% duurzame stadsverwarming gaan draaien, geleverd door Westpoort Warmte, een joint venture van Nuon en AEB Amsterdam. Daarnaast neemt Koopman Car Terminal op hetzelfde moment een zonnepanelen-installatie in gebruik. De overgang levert jaarlijks een CO2- reductie op van 590 ton. Dit initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met Port of Amsterdam, eigenaar van de terminal.

Koopman Car Terminal in Amsterdam. Foto, Koopman.

Daarnaast zorgen vanaf 9 november bijna 1240 zonnepanelen ervoor dat een groot deel van de werkzaamheden bij Koopman Car Terminal op zonne-energie wordt uitgevoerd.

Programma ‘Zon in de haven’
Port of Amsterdam kiest voor duurzame groei zodat zij in 2030 tot de top van Europa’s duurzame havens behoort. Economisch sterk, met een goede concurrentiepositie en met aandacht voor het milieu, de omgeving en de maatschappij. De noodzaak van de energietransitie biedt ook veel kansen. Zo heeft Port of Amsterdam het programma ‘Zon in de haven’ gestart om de daken van haar klanten en haar eigen panden waar mogelijk te voorzien van zonnepanelen. Het havenbedrijf adviseert, ondersteunt en begeleidt klanten tot en met de aanvraag voor de subsidie. Het doel is om voor eind 2021 100.000m2 aan zonnepanelen in de haven te hebben. Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam: ‘Wij zijn trots op de vooruitstrevendheid van Koopman Car Terminal. Met hun daadkracht dragen zij substantieel bij aan het creëren van de duurzame haven die wij voor ogen hebben.’

Slimme en milieuvriendelijke oplossingen
“De transitie naar duurzame energie staat hoog op onze agenda én op die van onze klanten”, aldus Managing Director Paul Wortelboer van Koopman Car Terminal. “Om dezelfde reden rijden onze vrachtwagens sinds kort deels op de CO2-arme brandstof HVO. Bij het gebruik van pure HVO wordt per kilometer 89 procent minder CO2 uitgestoten dan met conventionele diesel. We zijn blij met de hechte samenwerking die we met de Port of Amsterdam hebben. We maken nu echt meters. We zullen doorgaan onze diensten en processen nog meer te vergroenen.”

Duurzame warmte
De stadswarmte is afkomstig van Orgaworld en daarmee 100 procent duurzaam. Orgaworld verwerkt namelijk organisch afval van bijvoorbeeld Amsterdamse restaurants door middel van vergisting.  Daarbij komt warmte vrij. Westpoort Warmte, een joint venture van Nuon en AEB Amsterdam, levert de stadswarmte via een nieuw aangelegd leidingnetwerk aan bij Koopman Car Terminal. De terminal gebruikt de warmte vervolgens voor de apparatuur in de werkplaats en voor de verwarming van de gebouwen.  Dankzij garanties van oorsprong is Koopman Car Terminal ervan verzekerd dat de verbruikte energie duurzaam is opgewekt.

Feiten en cijfers:

  • 1.240 zonnepanelen levert zo’n 352.000 kWh aan stroom op, wat gelijk staat aan de stroombehoefte van 95 huishoudens. De zonnepanelen zorgen bij Koopman voor een reductie van zo’n 210 ton CO2;
  • Conventionele verlichting op de terminal deels vervangen voor LED zorgt voor een reductie van zo’n 36 ton CO2;
  • De afsluiting van het aardgas en aansluiting op de stadsverwarming zorgt voor een reductie van 385 ton CO2;
  • Een gemiddeld huishouden stoot jaarlijks direct 8 ton CO2 uit door energie in huis en vervoer.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Maritime Week 2018

Tijdens de jaarlijkse Maritime Week van 10 tot en met 17 november organiseert de sector evenementen voor professionals en studenten. Daarnaast zijn er vele leuke activiteiten voor de hele familie. De officiële opening van de week is de open dag van MARIN (Maritime Research Institute Netherlands) op 10 november. Een dag eerder vindt daar voor genodigden een pre-opening plaats waar staatssecretarissen Barbara Visser en Mona Keijzer het 10.000ste scheepsmodel zullen onthullen. Ander hoogtepunt van de Maritime Week is het Maritime Awards Gala.

Alle activiteiten zijn te volgen op de website van de Maritime Week: maritimebyholland.nl/home/maritieme-evenementen/maritime-week/

De Maritime Week focust van 10 tot 17 november op carrièrekansen, innovaties en de duurzaamheidsambities van de maritieme sector. Op vrijdag 9 november begint al een aantal activiteiten, zoals een traditionele schepenbeurs en het Symposium 25-jarig jubileum Maritiem Simulator Trainingscentrum op Terschelling. Ook gaat op 9 november de twee-daagse Shipathon van start. Dit is de maritieme versie van een ‘hackathon’: een uitgebreide brainstorm van young professionals die samen nadenken over uitdagingen in de zeescheepvaart en scheepsbouw.

Open dag MARIN
De open dag bij MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland) in Wageningen is een uitje voor de hele familie. MARIN toont een toekomst van autonoom en emissieloos varende schepen, drijvende eilanden en windmolens, zonnecelcentrales en zeewierboerderijen op zee. Kinderen kunnen er zelf varen en een kapiteinsdiploma halen.

Prestigieuze awards
Op het Maritime Awards Gala van maandag 12 november viert de complete top van de Nederlandse maritieme sector de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen in het vak. Vijf prestigieuze prijzen worden uitgereikt: de Maritime Designer Award, de Maritime Innovation Award, de Maritime Award KNVTS Schip van het Jaar, de Maritime KVNR Shipping Award en de Maritime RNLN Van Hengel-Spengler Award. De presentatie van het gala is in handen van Jort Kelder.

METSTRADE
De METSTRADE in de RAI in Amsterdam is ‘s werelds grootste vakbeurs voor uitrustingen materialen en systemen voor de pleziervaart. De drie paviljoens zijn toegspitst op specifieke segmenten: het SuperYacht Pavilion (SYP), het Marina & Yard Pavilion (MYP) en het Construction Material Pavilion (CMP). Ook worden er symposia gehouden. Voor leden van HISWA (Nederlandse Vereniging voor Handel en Industrie op het gebied van Scheepsbouw en Watersport) zijn het 50 Years HISWA Symposium, het Holland Get Connected Event en het HISWA Jachthavensymposium zeer interessant.

Maritieme open dagen
Opleider STC Group organiseert in de week twee open dagen en opent tevens het nieuwe Skillslab Maritiem, een hypermoderne praktijkruimte waar studenten kunnen experimenteren, ontwerpen en scheepsmodellen en prototypes kunnen testen. Ook de Maritieme Academie in Harlingen zet tijdens de Maritime Week haar deuren open en organiseert een doe-middag voor kinderen van groep 7 en 8.

Maritime Innovation Experience
Tijdens de Maritime Innovation Experience kunnen studenten kennismaken met de nieuwste uitvindingen en technieken van de sector. Onder andere Damen Shipyards, Feadship, Royal IHC, VAF Instruments en Cummins Holland presenteren op de beursvloer van de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht hun nieuwste innovaties. Binnenvaartvlogger Liana Engibarjan en Basjan Faber (Managing Director C-job) zijn achtergrondsprekers.

YMR’s
Natuurlijk ontbreken ook de jongerenambassadeurs (YMR’s) van Nederland Maritiem Land niet tijdens de Maritime Week. Ze geven bijvoorbeeld een gastles op basisschool De Pieterbas in Capelle aan den IJssel en leren de kinderen alles over beroepen in de maritieme sector. De leerlingen van groep 7 en 8 mogen zelf een bootje bouwen om mee naar huis te nemen. De YMR’s zijn ook betrokken bij het McPort Event in het EIC-gebouw in Rozenburg. Leerlingen uit de bovenbouw van vmbo/havo/vwo uit de regio Rotterdam-Rijnmond bezoeken dan de Rotterdamse haven om zich te oriënteren op een vervolgopleiding, (snuffel) stage of hun toekomstige beroep.

Musea
Twee musea hebben zich aangesloten bij de Maritime Week. In het Maritiem Museum in Rotterdam kunnen bezoekers in de Offshore Experience zelf ervaren hoe energie opgewekt wordt op zee. Bezoekers kunnen in Het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam genieten van de tentoonstelling ms Oranje / Koers gewijzigd in Het Scheepsvaartmuseum.

Alle activiteiten zijn te volgen op de website van de Maritime Week: maritimebyholland.nl/home/maritieme-evenementen/maritime-week

read more >

Rondvaart met Sinterklaas

Stap zondag 25 november met het hele gezin aan aan boord van de FutureLand Ferry voor een dolle boottocht door de Rotterdamse haven met Sinterklaas en zijn Pieten. Na de vaartocht kunnen de kinderen samen met de Pieten, onder begeleiding van Joanna Smolarz (Kunstatelier het Kruithuis), een mooie pietenmuts maken en een coole glitter tattoo laten zetten.

Programma
13.40 uur Opwachten Sinterklaas en Pieten bij FutureLand
13.50 uur Aankomst Sinterklaas en Pieten
14.00 uur Rondvaart met Sinterklaas en Pieten
15.30 uur Sinterklaas en Pieten bezoeken FutureLand
16.30 uur Uitzwaaien Sinterklaas en Pieten
Voor alle kinderen heeft de Sint een leuk presentje!

Knutselworkshop
Het knutselen van de pietenmuts en het zetten van een glitter tattoo kan tussen 11.00 en 16.00 uur. De kosten zijn € 2,50 per persoon. Materiaal en begeleiding zijn inbegrepen.

Praktische informatie & reserveren
Voor deze Sinterklaasvaartocht geldt een speciaal tarief: alle passagiers, groot en klein, varen mee voor slechts € 7,95. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis mee aan boord. In het reserveringsysteem vind je deze bijzondere vaartocht met Sinterklaas na de keuze voor de boot en de selectie van 25 november. Je reservering is pas definitief na de laatste stap. Ga naar express.futureland.nl om te reserveren.

read more >