Maritime Week 2018: van innovatieve Shipathon tot traditionele schepen

Tijdens de jaarlijkse Maritime Week van 10 tot en met 17 november organiseert de sector evenementen voor professionals en studenten. Daarnaast zijn er vele leuke activiteiten voor de hele familie. De officiële opening van de week is de open dag van MARIN (Maritime Research Institute Netherlands) op 10 november. Een dag eerder vindt daar voor genodigden een pre-opening plaats waar staatssecretarissen Barbara Visser en Mona Keijzer het 10.000ste scheepsmodel zullen onthullen. Ander hoogtepunt van de Maritime Week is het Maritime Awards Gala.

De Maritime Week focust van 10 tot 17 november op carrièrekansen, innovaties en de duurzaamheidsambities van de maritieme sector. Op vrijdag 9 november begint al een aantal activiteiten, zoals een traditionele schepenbeurs en het Symposium 25-jarig jubileum Maritiem Simulator Trainingscentrum op Terschelling. Ook gaat op 9 november de twee-daagse Shipathon van start. Dit is de maritieme versie van een ‘hackathon’: een uitgebreide brainstorm van young professionals die samen nadenken over uitdagingen in de zeescheepvaart en scheepsbouw.

Open dag MARIN
De open dag bij MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland) in Wageningen is een uitje voor de hele familie. MARIN toont een toekomst van autonoom en emissieloos varende schepen, drijvende eilanden en windmolens, zonnecelcentrales en zeewierboerderijen op zee. Kinderen kunnen er zelf varen en een kapiteinsdiploma halen.

Prestigieuze awards
Op het Maritime Awards Gala van maandag 12 november viert de complete top van de Nederlandse maritieme sector de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen in het vak. Vijf prestigieuze prijzen worden uitgereikt: de Maritime Designer Award, de Maritime Innovation Award, de Maritime Award KNVTS Schip van het Jaar, de Maritime KVNR Shipping Award en de Maritime RNLN Van Hengel-Spengler Award. De presentatie van het gala is in handen van Jort Kelder.

METSTRADE
De METSTRADE in de RAI in Amsterdam is ‘s werelds grootste vakbeurs voor uitrustingen materialen en systemen voor de pleziervaart. De drie paviljoens zijn toegspitst op specifieke segmenten: het SuperYacht Pavilion (SYP), het Marina & Yard Pavilion (MYP) en het Construction Material Pavilion (CMP). Ook worden er symposia gehouden. Voor leden van HISWA (Nederlandse Vereniging voor Handel en Industrie op het gebied van Scheepsbouw en Watersport) zijn het 50 Years HISWA Symposium, het Holland Get Connected Event en het HISWA Jachthavensymposium zeer interessant.

Maritieme open dagen
Opleider STC Group organiseert in de week twee open dagen en opent tevens het nieuwe Skillslab Maritiem, een hypermoderne praktijkruimte waar studenten kunnen experimenteren, ontwerpen en scheepsmodellen en prototypes kunnen testen. Ook de Maritieme Academie in Harlingen zet tijdens de Maritime Week haar deuren open en organiseert een doe-middag voor kinderen van groep 7 en 8.

Maritime Innovation Experience
Tijdens de Maritime Innovation Experience kunnen studenten kennismaken met de nieuwste uitvindingen en technieken van de sector. Onder andere Damen Shipyards, Feadship, Royal IHC, VAF Instruments en Cummins Holland presenteren op de beursvloer van de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht hun nieuwste innovaties. Binnenvaartvlogger Liana Engibarjan en Basjan Faber (Managing Director C-job) zijn achtergrondsprekers.

YMR’s
Natuurlijk ontbreken ook de jongerenambassadeurs (YMR’s) van Nederland Maritiem Land niet tijdens de Maritime Week. Ze geven bijvoorbeeld een gastles op basisschool De Pieterbas in Capelle aan den IJssel en leren de kinderen alles over beroepen in de maritieme sector. De leerlingen van groep 7 en 8 mogen zelf een bootje bouwen om mee naar huis te nemen. De YMR’s zijn ook betrokken bij het McPort Event in het EIC-gebouw in Rozenburg. Leerlingen uit de bovenbouw van vmbo/havo/vwo uit de regio Rotterdam-Rijnmond bezoeken dan de Rotterdamse haven om zich te oriënteren op een vervolgopleiding, (snuffel) stage of hun toekomstige beroep.

Musea
Twee musea hebben zich aangesloten bij de Maritime Week. In het Maritiem Museum in Rotterdam kunnen bezoekers in de Offshore Experience zelf ervaren hoe energie opgewekt wordt op zee. Bezoekers kunnen in Het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam genieten van de tentoonstelling ms Oranje / Koers gewijzigd in Het Scheepsvaartmuseum.

Alle activiteiten zijn te volgen via de website van de Maritime Week: https://maritimebyholland.nl/home/maritieme-evenementen/maritime-week/

Programma van de Maritime Week

9 november: pre-opening (besloten) en onthulling 10.000ste scheepsmodel, MARIN Wageningen.

9 november: Symposium 25-jarig jubileum Maritiem Simulator in het WestCord Hotel Schylge op Terschelling

9-10 november: Shipathon in de Hackathon Factory in Amsterdam

9-11 november: EOC Traditionele Schepen Beurs in Gebouw 66 op Willemsoord, Den Helder

10 november: Open dag MARIN in Wageningen

10-17 november: Tentoonstelling ms Oranje/ Koers gewijzigd in Het Scheepvaartmuseum Amsterdam

12 november: Maritime Awards Gala in Taets Art and Event Park in Amsterdam-Zaanstad

12-13 november: 25th HISWA International Symposium on Yacht Design and Yacht Construction in RAI Amsterdam

13-15 november: METSTRADE in RAI Amsterdam

13-17 november: Offshore Experience in Maritiem Museum Rotterdam

14 november: Maritieme gastles op basisschool De Pieterbas in Capelle aan den IJssel

14 november: Doe-middag op de Maritieme Academie in Harlingen

14 november: Netwerkborrel ‘Holland get connected event’ in de RAI, Amsterdam

15 november: Maritime Innovation Experience in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht

15 november: McPort Event van EIC

15 november: HISWA Jachthavensymposium (voor HISWA-leden) in de RAI, Amsterdam

15 november: Human Capital Themabijeenkomst 2018 ‘Wat managet de HR-professional’, Duurzaamheidsfabriek Dordrecht

16 november: Dag van de Maritieme Docent, ROC Friese Poort in IJmuiden

16-17 november: Open dag STC Group in Rotterdam

17 november: Opening nieuwe Skillslab Maritiem bij STC Group, Loydstraat in Rotterdam

Over Nederland Maritiem Land
Nederland Maritiem Land verbindt twaalf maritieme sectoren: havens, offshore, maritieme toeleveranciers, scheepsbouw, zeevaart, waterbouw, maritieme dienstverlening en kennisinstituten, binnenvaart, Koninklijke Marine, watersportindustrie en visserij. Met 17.200 bedrijven die werkgelegenheid bieden aan zo’n 271.500 mensen, realiseert de sector een totale toegevoegde waarde van ruim 23,3 miljard euro.