Zr.Ms. Johan de Witt vertrekt naar grootste NAVO-oefening sinds Koude Oorlog

Woensdag 17 oktober verlaat het amfibische transportschip Zr.Ms. Johan de Witt de haven van Den Helder en zet koers naar Noorwegen. Dit vertrek markeert de start van de Nederlandse deelname aan de NAVO-oefening Trident Juncture. Nederland stuurt ruim 2.200 militairen naar Noorwegen.    

Trident Juncture
De NAVO-oefening Trident Juncture 2018 duurt tot medio november en is de grootste NAVO-oefening sinds het einde van de Koude Oorlog. Ruim 50.000 militairen uit 31 landen, waaronder enkele NAVO-partnerlanden nemen deel. De NAVO test in de oefening de inzet van haar snelle reactiemacht (de NATO Response Force). In het fictieve scenario wordt de verdediging tegen een aanval op het NAVO-grondgebied beoefend. Trident Juncture is daarmee een demonstratie van de solidariteit en het vermogen van de NAVO om gezamenlijk haar grondgebied te verdedigen mocht dat nodig zijn.

Nederlandse deelname 
De ruim 2.200 deelnemende Nederlandse militairen komen vanuit de gehele krijgsmacht. De marine stuurt 1.000 militairen en vier schepen en vormt een zogenaamde Amfibische Taakgroep, waarbinnen vloot en mariniers nauw samenwerken. De luchtmacht neemt deel met ruim 50 militairen, drie helikopters en een KDC-10 tankvliegtuig. De landmacht stuurt ruim 1100 militairen en een groot aantal voertuigen. Zij leveren gevechtseenheden, logistieke troepen en -geïntegreerd met Duitsland- een hoofdkwartier van waaruit het grootste deel van alle NAVO-grondtroepen tijdens de oefening wordt aangestuurd.

Nederlandse Deelname Trident Juncture. Foto, Defensie.

Via zee, lucht, spoor en weg
Het is een flinke klus om al deze militairen en hun materieel naar Noorwegen te brengen. Met marine en civiele schepen wordt het gros van het zware materieel vervoerd naar Noorwegen. Een deel van de gevechtseenheden reist per trein naar Noorwegen. De luchtmacht zet haar transportvliegtuigen in om personeel en materiaal naar Trident Juncture te vliegen. Een transporteenheid van de landmacht reed twee weken geleden al over de weg naar Noorwegen. Een trip van 1.500 kilometer. Zij zorgen in Noorwegen voor het transport van de aangekomen NAVO-eenheden naar hun oefenlocaties.
Het samenbrengen van 50.000 NAVO-troepen vergt veel internationale coördinatie. De aankomst in de Noorse havens en op de vliegvelden wordt nauwgezet afgestemd om opstoppingen te voorkomen. De troepen moeten 25 oktober aanwezig zijn als de belangrijkste manoeuvres van de oefening beginnen. Maar de gelijktijdige verplaatsing van zoveel NAVO-troepen is al een oefening op zichzelf.