Zes heliports in Europa verenigen zich in offshore windenergiemarkt

Europese heliports verenigen zich voor efficiënte en veilige helikopterinfrastructuur voor de offshore energiemarkt. Minister van Milieu, Energie, Gebouwen en Klimaatbescherming van Nedersaksen, Olaf Lies, heeft op de North Sea Heliports Alliance (NSHA) gepresenteerd op de WindEnergy-beurs in Hamburg . De alliantie van de zes grootste offshore helikopterplatformen van Europa ontwikkelt een visie op de toekomstige helikopterinfrastructuur voor de grote offshore windparken en het onderhouden van een dienstregeling tussen verschillende heliports. De directeuren van Aberdeen International Airport, Emden Airport, Esbjerg Airport, Humberside Airport, Avinor Stavanger Airport en Den Helder Airport hebben gezamenlijk de alliantie tijdens WindEnergy onthuld.

Alliantie North Sea Heliports Alliance (NSHA).

De NHSA moet een platform worden voor de Europese offshore helikoptervluchthavens om regeringen, energiebedrijven en haven- en industrieorganisaties te helpen duurzame en veilige helikopterdiensten te ontwikkelen voor de offshore windenergiemarkt. De NSHA wil hiermee Europa voorbereiden op de toekomstige grootschalige roll-out van de offshore windenergie-industrie op de Noordzee. Het idee komt voort uit de Europese ambitie om een groot deel van de Noordzee te gebruiken om duurzame energie op te wekken.

Op initiatief van Den Helder Airport directeur Conny van den Hoff is in 2017 een coalitie gevormd met de directeuren van Emden Airport en Esbjerg Airport. De directeuren van de zes grootste offshore helikoptervliegvelden van Europa kwamen op basis van dit initiatief in februari 2018 bij elkaar voor een tweedaagse conferentie in Den Helder om de energietransitie te bespreken.

“Deze nieuwe markt vraagt om efficiënte helikopterdiensten en -expertise, niet alleen voor de bouw van offshore windmolenparken voor de komende vijftien jaar, maar ook voor een visie op onderhoud voor de lange termijn en een bevoorradingsstrategie. Er is een duidelijke transitie gaande naar offshore wind en de NSHA kan bijdragen aan een bredere en kosteffectieve dienst voor de offshore markt op de Noordzee,” aldus Olaf Schmidt, de directeur van Emden Airport. Schmidt is gastheer voor de NSHA in de stand van Emden tijdens WindEnergy Hamburg.

De zes directeuren besloten ook om de NSHA-meeting afwisselend op verschillende luchthavens te organiseren, waarbij ook de lokale energiebedrijven worden gevraagd aan te schuiven. De tweede meeting vond afgelopen juni plaats op Aberdeen International Airport.