Nieuwe ligplaatsen voor riviercruises en binnenvaart in Terneuzen

Op donderdag 27 september is in hartje Terneuzen de vernieuwde Beurtvaartkade officieel in gebruik genomen. Een nieuwe kademuur van 220 meter met ligplaatsen voor riviercruiseschepen en binnenvaartschepen. De werkzaamheden waren in februari gestart en zijn in augustus afgerond. Dit project heeft 1,2 miljoen euro gekost.

Vernieuwde kade in Terneuzen. Foto, North Sea Port.

De Beurtvaarkade aan het Zijkanaal A in Terneuzen, was aan renovatie toe. North Sea Port en de gemeente Terneuzen sloegen de handen in een voor een kadereconstructie, om een aantal bedrijven te herlokaliseren en om faciliteiten voor riviercruiseschepen en binnenvaart uit te bouwen. Daarnaast komt er ook een woontoren. Deze aansluiting van het water met de stad krijgt hiermee meteen een gezicht.

Ligplaatsen met watertappunt en walstroom
Het resultaat is een hele nieuwe kademuur die voor de oude is gebouwd en die  vijftig jaar meegaat. De kademuur is voorzien van kathodische bescherming om corrosie tegen te gaan. Aan de 220 meter lange kade kunnen riviercruiseschepen aanmeren. Er zijn ook ligplaatsen voor binnenvaartschepen. Dat laatste is van belang omdat de binnenvaartschippers er dan extra wachtplaatsen hebben tijdens de bouw van de nieuwe Sluis.

Walstroom en drinkwater
De riviercruises en de binnenvaartschepen kunnen tegen het einde van dit jaar gebruik maken van walstroom zodat hun dieselmotoren niet hoeven te draaien om elektriciteit op te wekken. Daarnaast wordt ook tegen het eind van dit jaar een drinkwatertappunt voorzien.

Woontoren
Het braakliggend terrein rondom de kade is door North Sea Port verkocht aan de gemeente Terneuzen. De gemeente gaat vervolgens aan de slag met een aannemer voor de ontwikkeling van een woontoren met hotelfunctie.

 

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >