Aanleg Trianel Windpark Borkum II vanuit Orange Blue Terminals Eemshaven

Orange Blue Terminals en de internationale windmolenfabrikant Senvion hebben een contract getekend voor de planning, transport, opslag en pre-assemblage van de windturbine onderdelen voor het Trianel Borkum II windpark. Daarmee vindt het complete bovenwater deel van de windturbines vanuit de Eemshaven plaats en fungeert de Eemshaven opnieuw als basishaven voor een groot offshore wind project.

Orange Blue Terminals Eemshaven. Foto, Groningen Seaports.

Het gaat om de aanleg van 32 Senvion windturbines, bestaande uit rotorbladen van circa 75 meter lang, 64 torendelen en 32 gondels. Deze segmenten worden achtereenvolgens naar de Eemshaven getransporteerd, waar een groot deel van de terminal wordt ingericht voor opslag, logistieke handelingen en assemblage. De turbines zijn van het type 6.2M152 en hebben een capaciteit van ruim 6 MW.

Na onlangs het Merkur Offshore windpark voltooid te hebben, gaat Orange Blue Terminals in het voorjaar van 2019 met dit volgende project aan de slag. Wederom een mooie klus en grote uitdaging voor het bedrijf in de logistieke afhandeling van offshore wind projecten. Met de planning is al gestart en deze moet voor het einde van dit jaar gereed zijn.

Trianel Windpark Borkum II beslaat een gebied van circa 33 vierkante kilometer en ligt ongeveer 45 kilometer ten noorden van de Duitse kust. Het windpark levert na voltooiing ruim 200 MW energie. Volgens planning is de aanleg van het windpark in het najaar van 2019 afgerond. Voor de Eemshaven is Trianel Windpark Borkum II het zestiende offshore wind project. Ook voor Trianel Windpark Borkum I diende de Eemshaven als basishaven.