VIDEO: Maeslantkering en Hartelkering klaar voor stormseizoen 2018-2019

Afgelopen zaterdag is de jaarlijkse functioneringssluiting van de Maeslantkering en de Hartelkering goed verlopen. Om 19.50 uur waren de immense deuren van de Maeslantkering volledig uitgevaren en afgezonken. Om 19.10 uur waren de schuiven van de Hartelkering gesloten. Om 07.30 uur op zondagochtend waren beide keringen weer volledig open voor het scheepvaartverkeer. Zowel de keringen als het operationeel team hebben de test goed doorstaan en zijn klaar voor het stormseizoen.

De jaarlijkse functioneringssluiting markeert dat Rijkswaterstaat klaar is voor het stormseizoen. Dit loopt van 1 oktober tot 15 april. De sluiting is bedoeld om de keringen integraal te testen, zowel de techniek als de organisatie. Na het grote onderhoud in de zomermaanden, wil Rijkswaterstaat testen of alles naar behoren werkt en de keringen kunnen sluiten als dat nodig is. Tekst gaat verder onder de Tweet.


View on Twitter.

Circa 2000 bezoekers tijdens de sluiting
Tijdens de sluiting waren de keringen open voor publiek. Er werden diverse rondleidingen gegeven in het Keringhuis en op het terrein van de Maeslantkering. Naar schatting hebben circa 2000 mensen het publieksevenement bezocht.

Nieuwe Expositie ‘Ben je al waterproof?’ geopend
Naast de rondleidingen waren diverse exposities in het Keringhuis te bezoeken waaronder de nieuwe expositie van de Provincie Zuid-Holland met als titel ‘Ben je al waterproof?’. Gedeputeerde Rik Janssen heeft deze expositie geopend. Kinderen konden zelf met pompen aan de slag om het opkomende water weg te pompen. Ook was er op het buitenterrein een waterspeelplaats waar ze dijken konden bouwen van zandzakken en het water van de grote rivieren konden tegenhouden.

Maeslantkering is extreme engineering
De bouw en het functioneren van dit imposante bouwwerk, de Maeslantkering, krijgt extra aandacht in het onlangs verschenen boek Modern wereldwonder, Geschiedenis van de Deltawerken, samengesteld door Bert Toussaint. De Volkskrant heeft dit boek beloond met vier sterren. De Maeslantkering is een schoolvoorbeeld is van extreme engineering: de deltawerken spreken nog steeds nationaal en internationaal tot de verbeelding. Dit boek is nu ook te koop in het Keringhuis.