Russische driemaster bezoekt Zaandam

Bron Stichting T.S. Shtandart

 
Na 5 jaar loopt op vrijdag 14 september fregat ‘Shtandart’, de replica van het Russische schip dat Peter de Grote in Sint Petersburg liet bouwen in 1703, Zaandam weer binnen. 

De originele ‘Shtandart’ was het vlaggenschip van de nieuwe Russische marine. Na zijn terugkeer in Europa ontwierp Peter de Grote met zijn opgedane kennis het schip, wat vervolgens onder leiding van de Hollandse scheepsbouwer Wybe Gerents in 4 maanden werd gebouwd. De tsaar zelf was nauw betrokken bij de bouw en voerde daarna als eerste kapitein het bevel over zijn lievelingsschip.

Vladmir Martus bouwde de replica, die op 4 september 1999 te water werd gelaten in Sint Petersburg. In 2000 maakte zij haar eerste reis naar Zaandam, uit eerbetoon aan Peter de Grote. Daarna bezocht ‘Shtandart’ de stad nog diverse malen en heeft zij in 2013 met een kanonsaluut het Zaans Ruslandjaar geopend.

‘Shtandart is inmiddels een vertrouwd gezicht in Nederland, als attractie in de havens en bij Sail evenementen, maar ook op het witte doek. In de film over Michiel de Ruyter, Nova Zembla en o.a. de Nederlandse documentaires De slavernij en Brieven boven water vervulde zij al een rol.

Lezing en Rondleiding
Op 14 september zullen een (spuitende) blusboot en het Kapiteinskoor ‘Shtandart’ bij aankomst (+13.00 uur) verwelkomen. Later in de middag geeft Vladmir Martus, de bouwer én kapitein van het schip, een lezing.

Op 15 en 16 september is het mogelijk een rondleiding te krijgen aan boord. Een gids vertelt over de geschiedenis en het leven aan boord van een 18e eeuws fregat.
Inschrijven kan via www.zaanserfgoed.nl.

 

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2018 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >