Wereldhavendagen officiëel ‘afgetrapt’: jongerendag en vergroening

 

De Wereldhavendagen zijn officiëel begonnen. Voor de 41e keer wordt de haven van Rotterdam omgetoverd tot het grootste maritieme festival van Nederland, met als hoofddoel bezoekers een ultiem kijkje te geven achter de schermen van de Rotterdamse haven.

Om 10:00 werd het 3-daagse evenement ‘afgetrapt’ door de wereldberoemde straatvoetballer Soufiane Touzani, in het bijzijn van burgemeester Ahmed Aboutaleb aan de Holland Amerikakade, voor de Cruise Terminal.

Jongerendag
Zoals elk jaar schenkt de Wereldhavendagen aandacht aan een aantal belangrijke thema’s. Dit jaar zal vooral de vrijdag in het teken staan van jongeren. De officiële opening werd daarom bijgewoond door een groot aantal jongeren van verschillende Rotterdams scholen uit het basis-, voorgezet en hoger onderwijs. Voor de diverse onderwijsniveaus en leeftijden staat vandaag de Expeditie Wereldhavendagen op het programma.

De scholieren uit het basis- en voorgezet onderwijs kunnen deelnemen aan diverse ‘expedities’ en bij verschillende bedrijven uit de haven, en voor mbo-studenten is er een in het World Port Center een carrièreplein, waar ze meer te weten kunnen komen over mogelijke carrièrekansen in de Rotterdamse haven. Vanavond wordt de jongerendag traditioneel afgesloten met RTM Port Party in de Cruise Terminal.

‘Energize!
Naast de aandacht voor jongeren staat dit jaar de Wereldhavendagen ook in het teken van het thema ‘Energize!’. Rotterdam wil duurzaamheid voor zichzelf nastreven, maar als grootste haven van Europa uiteraard ook gebruiken in het vervullen van zijn voorbeeldfunctie voor de rest van de wereld.

WO-studenten en young professionales kunnen tijdens het Young Port Professionals Event de handen in elkaar slaan met grote Rotterdamse bedrijven als Van Oord, Vopak, HyetSolar en het Havenbedrijf Rotterdam tijdens het onderzoeken van een mogelijk toekomstige CO2-neutrale industrie.

Daarnaast vindt er later vandaag voor mbo-, hbo- en WO-studenten de Heroes Of Innovation – Heineken Edition plaats, waarbij Jan Kempers, Manager Sustainabel Development van Heineken een college geeft over de verbinding aan het programma ‘de Groene Corrider’, een klimaatneutrale logistieke corrider tussen Zoeterwoude en de haven van Rotterdam.

Eerste schip en vloot
Eerder deze week kwam De Syanen van Van Oord als eerste schip aan in de Rotterdamse haven. De vloot Koninklijke Marine waaronder de Zr. Ms. Evertsen volgde al snel aan de Parkkade die, inmiddels samen met de Rijnhaven, vol ligt en klaar is voor jong en oud bezoek.

Vandaag, morgen en zondag zijn de Werelhavendagen geopend vanaf 10:00. Kijk voor meer informatie op www.wereldhavendagen.nl