Leerlingen, studenten en docenten van STC ontwerpen eigen opleidingsschip

Na ruim 50 worden de opleidingsschepen ‘Prinses Christina’ en ‘Prinses Beatrix’ van de STC Group vervangen. STC Group gaat hun leerlingen, studenten en docenten nauw betrekken bij het ontwerp van de nieuwe schepen. Van naam tot het vaststellen van de eisen en de ontwerpfase. Tekst gaat verder onder de foto.

Opleidingsschepen ‘Prinses Beatrix’ en ‘Prinses Christina’. Foto: STC

Het eerste schip wordt een hotelschip en moet in het voorjaar van 2021 in gebruik genomen worden. Later worden ook een duwboot en een duwbak aan de vloot toegevoegd.

Unieke ervaring 
Astrid Kee van STC Group en verantwoordelijk voor het bouwproject: “Het meemaken van een ontwerp- en bouwtraject van dichtbij is een unieke ervaring en heel leerzaam. De eerste stap in het hele proces was het bedenken van de naam.”

Eerste schip krijgt de naam ‘Ab Initio’
Er zijn meer dan 200 inzendingen binnengekomen waarop gestemd kon worden. De naam Ab Initio, bedacht door student Sanne Nobel kreeg de meeste stemmen. “Wat mij betreft terecht, Ab Initio betekent namelijk ‘Vanaf het begin’. Dat is wat wij met elkaar gaan doen, van plan tot doop met elkaar aan de slag om een mooi schip te bouwen”, aldus Kee.

Ontwerpwedstrijd van start in september
In september gaat de ontwerpwedstrijd van start. Gemengde teams van vmbo’ers, mbo’ers, hbo’ers en medewerkers van STC Group gaan met elkaar ontwerpen maken. Zij krijgen ondersteuning van specialisten van bedrijven en organisaties. Studenten van de hbo-studievereniging UNFC bewaken het proces en begeleiden de ontwerpteams. Een ontwerp moet zoveel mogelijk voldoen aan de eisen en wensen. Hierin moeten technische innovaties, een functionele invulling en een herkenbaar uiterlijk worden meegenomen. Duurzaamheid (green deal), operationele kosten en toekomstbestendigheid zijn andere thema’s waaraan de ontwerpen getoetst gaan worden.

Duurzame materialen en emissieloos en autonoom varen.
Docenten en bemanningsleden hebben hun input gegeven voor het programma van eisen voor de schepen. Hbo-studenten Maritieme Techniek van het Rotterdam Mainport Institute (een samenwerkingsverband tussen STC Group en Hogeschool Rotterdam) hebben op basis van een onderzoek aanbevelingen gedaan over duurzame materialen en emissieloos en autonoom varen.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2018 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >