Droogtemaatregelen blijven van kracht

De neerslag van de afgelopen dagen verandert weinig aan de droogtesituatie in Nederland. De scheepvaart blijft last houden vanwege de lage waterstanden op de Rijn en IJssel. Ook is er aanhoudend sprake van blauwalgen, botulisme, vissterfte en negatieve zwemwateradviezen. De droogtemaatregelen blijven daarom ook van kracht.

De afvoer van de Rijn zal komende week licht stijgen en vervolgens dalen. De afvoer van de Maas blijft laag, maar is wel voldoende om te voorzien in de vraag. De effecten van de droogte op landbouw en natuur houden aan. Op de hogere zandgronden blijft het watertekort groot en blijven maatregelen zoals beregeningsverboden van kracht. De watervoorraad op het IJsselmeer is voldoende doordat waterschappen minder water innemen en de verdamping beperkt blijft.

De verzilting, de toename van het zoutgehalte in zoet water, heeft nog steeds de aandacht, mede als gevolg van de lage afvoer van de Rijn. Zolang deze afvoer laag blijft, blijven de maatregelen tegen verzilting nodig. Zo voert Rijkswaterstaat extra water aan via de Irenesluizen in Wijk bij Duurstede naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Ook staat de stuw bij Hagestein een stukje open. Daardoor stroomt extra water door de Lek in de richting van Krimpen aan de IJssel. De kleinschalige wateraanvoer blijft gehandhaafd om voldoende zoet water richting het westen te brengen. Ook in het IJsselmeer, worden verhoogde zoutgehalten gemeten. Hiervoor zijn extra maatregelen genomen waaronder spuien bij de Afsluitdijk waardoor het IJsselmeer wordt doorgespoeld.