Oesterbank in Gemini offshore Windpark gezond en groeit goed

Jan Groot, Edmelja en Emilie Reuchlin, Wereld Natuur Fonds laten een goed groeiende oester zien die net omhoog is gehaald. Foto: WWF

De oesterbank die in mei in het Gemini offshore windpark is geplaatst ontwikkelt zich goed. Luuk Folkerts van Gemini, monitort de natuur en omgeving in het windpark: “We dachten dat het windpark een goede plek zou zijn omdat hier vroeger oesterbanken voorkwamen, omdat de bodem hier met rust wordt gelaten en hier stenen om de windmolens liggen waar de oesterbank op kan groeien. Het is geweldig dat we nu zien dat ze zich hier weer ontwikkelen.”

De oesterbank is door het Wereld Natuur Fonds, Ark Natuurontwikkeling en Gemini zelf in het windpark geplaatst. Het onderzoek is onderdeel van een driejarig experiment. Uit de eerste monitoring en inspectie in het lab bij Wageningen Marine Research eind juli blijkt dat de oesters goed groeien.

Eitjes aangetroffen
Met een onderwaterrobot of ROV (remotely operated vehicle) is een onderzoekskooi omhoog gehaald. Alle oesters in de onderzoekskooi leven nog en ze zijn de afgelopen maanden goed gegroeid. Er zijn 22 oesters getest. Bijna alle oesters hadden groeiranden van meer dan 10 milimeter. Bij 10 oesters zijn eitjes aangetroffen, maar nog geen larven. Het zijn mooie signalen dat er voortplanting aan zit te komen en daarmee mogelijke uitbreiding van de oesterbank. Tijdens het onderzoek zijn ook lege mosselschelpen te water gelaten die als schone ondergrond kunnen dienen voor de oesterlarven om zich op te vestigen.

Oesterbanken versterken voor belangrijk leefgebied
De hoop is dat dit voldoende oesters zijn, die genoeg nakomelingen geven om de oesterbanken te versterken, zodat deze weer de rol kunnen vervullen van belangrijk leefgebied als schelpdierbank.

Oesters inspecteren met Knut de Noorse visser bij aanleg van de oesterbank in mei. Foto: WWF

Mariene bioloog Emilie Reuchlin van WWF: “Het is fantastisch dat we goede resultaten zien op de oesterbanken die we hebben geplaatst op de Borkumse Stenen én in windpark Gemini. Het is extra mooi omdat niemand het eerder heeft geprobeerd en we niet zeker wisten of het zou lukken. We zien groei en tekenen van voortplanting en dat hadden we niet durven hopen.”

In dit project werkt WWF samen met ARK Natuurontwikkeling, Bureau Waardenburg, SAS Consultancy en Wageningen Marine Research.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >