Topdrukte voor Reddingsbrigade deze zomer

Foto: Reddingsbrigade

Door de warme zomer zijn er veel meer zwemmers in het open water dit jaar. De Reddingsbrigade beleefde een topdrukte van begin juli tot begin augustus. Zij hebben aan de kust in die periode 3259 hulp verleend. Dit jaar zijn de verdrinkingsongevallen erg hoog en de Reddingsbrigade maakt zich zorgen over dat steeds meer kinderen en volwassenen minder goed kunnen zwemmen.

Het is duidelijk dat het verantwoordelijkheidsbesef en de kennis van de risico’s bij zwemmen in open water bij veel mensen ontbreken volgens de Reddingsbrigade. Als mensen niet goed op de hoogte zijn vergroot dat de kans op verdrinking.

De Reddingsbrigade benadrukt dat het essentieel is om op jonge leeftijd te leren zwemmen. Alle badgasten moeten op de hoogte zijn van alle risico’s van zwemmen in open water, (veranderende) omstandigheden en hoe te handelen als iemand zelf of een ander in de problemen is.

“Verantwoordelijkheidsbesef onvoldoende tussen de oren”
Koen Breedveld, algemeen directeur van Reddingsbrigade Nederland: ,”Ik krijg nu meerdere keren per week melding van weer een verdrinking; in zee, in recreatieplassen, in rivieren, in zwembaden en in vijvers. Onnodig. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid ligt primair bij de zwemmer zelf, of bij zijn of haar ouder. Maar klaarblijkelijk krijgen we dat verantwoordelijkheidsbesef onvoldoende tussen de oren. De initiatieven die we nemen zijn stuk voor stuk waardevol, maar er valt nog zoveel meer te winnen. En dat is nodig ook, anders zie ik het aantal verdrinkingen niet afnemen.”

Factoren
Ondanks alle inspanningen van organisaties als Reddingsbrigade Nederland zijn er verdrinkingsongevallen te betreuren. Ook op locaties waar toezicht is. Daarbij spelen verschillende factoren een negatieve rol: kinderen die de basisschool verlaten zonder zwemdiploma, afname van het schoolzwemmen, nieuwkomers die niet of nauwelijks hebben leren zwemmen en een dalend zwembadbezoek.

Regelmatig zwemmen en oefenen
Zwemvaardigheid komt niet alleen voort uit het behalen van zwemdiploma’s. Ook het op peil houden van het niveau door regelmatig te zwemmen en te oefenen heeft een positief effect op de zwemveiligheid. In dat verband moet het Zwemakkoord met de titel ‘Nederland zwemt samen!’ tot krachtige resultaten leiden. Reddingsbrigade Nederland, de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) en de Vereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ) versterken hiermee de onderlinge samenwerking om meer Nederlanders aan het zwemmen te krijgen.

Zwemlespakket
Een recent initiatief is de ontwikkeling van een zwemlespakket voor een ‘natte’ gymles. Als doel om jonge kinderen van 6 tot 10 jaar de basisbeginselen en vaardigheden te leren om te zwemmen in open water en een kennis te laten maken met zwemmend redden. Dat biedt kansen om via scholen te werken aan bewustzijn. Ook ouders worden hierdoor gewezen op de risico’s van zwemmen in open water.

Project NL Zwemveilig
Een initiatief in samenwerkingsverband is het project NL Zwemveilig, dat de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), coördineert. Een deelproject daarvan is Zwemveiligheid Open Water, waarbij Reddingsbrigade Nederland het voortouw neemt. Hierbij is toezichthouding een van de aandachtspunten. Toezicht kan beter worden georganiseerd en er zijn alternatieven aan te dragen. De NRZ stelde namens de zwembadbranche een plan van aanpak op.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >