The Tall Ship Races Harlingen 2018 een groot succes

Een indrukwekkende vloot, spetterende optredens, spectaculair vuurwerk, prachtig weer en zo’n 335.000 bezoekers. De organisatie van The Tall Ship Races Harlingen is dik tevreden met het resultaat van het vier dagen durende maritieme feest.

Vrijdag 3 augustus kwamen de tall ships, geflankeerd door honderden boten en bootjes, over het wad de Harlinger haven binnen. Aan de kades en op de Zuiderpier massa’s mensen die de opvarenden toezwaaiden. De aankomst van de schepen was het begin van een lang weekend feest: elke dag optredens van artiesten, vrijdagavond vuurwerk, op zaterdag de crew parade met aansluitend crew party, publieksvaartochten en een ‘kuierke’ langs de themapleinen en marktkraampjes. Er waren elke dag grote hoeveelheden mensen op de been, maar het bleef overal gezellig druk.

Aan het traject van Stavanger naar Harlingen – de laatste etappe van The Tall Ships Races 2018 – deden 335 trainees mee, verspreid over 16 schepen. Alles draait bij The Tall Ships Races om de trainees. Op de schepen varen circa 3.000 bemanningsleden, waarvan meer dan de helft bestaat uit jongeren tussen de 15 en 25 jaar.

Het succes van het evenement in Harlingen is voor een groot deel te danken aan de ruim 300 vrijwilligers en de gastvrijheid van de Gemeente Harlingen. Over vier jaar weer? Burgemeester Roel Sluiter kan het niet in zijn eentje beslissen, maar sluit het niet uit. Ook Voorzitter van Stichting Harlingen Sail Jan Reier Arends ziet het wel zitten: “Als we dit mega-evenement in 2022 opnieuw naar Harlingen willen halen, moeten we al in januari 2019 met een bidbook komen. Werk aan de winkel dus.”

Op maandag 6 augustus vertrokken de tall ships – wederom onder grote belangstelling – weer naar zee. De kades in Harlingen zijn weer voor de bruine vloot.


View on Twitter.