VIDEO: Vernieuwde Aeolus gestart aan grootste windpark van België

Vernieuwde Aeolus aan de slag op Norther. Foto: Van Oord

Zo’n 400.000 huishoudens krijgen vanaf 2019 duurzame energie geleverd door Norther, het grootste Belgische windpark op zee. Het offshore-installatieschip Aeolus is getransformeerd om deze maand de eerste fundering in de zeebodem te kunnen plaatsen.

Met de installatie van de eerste van in totaal 45 funderingen is het offshore-werk van het Norther offshore windpark nu echt van start gegaan. Het windpark ligt op 23 kilometer uit de kust van het Belgische Zeebrugge en heeft een totale capaciteit van 370 MW. Hiermee draagt het project actief bij aan de klimaatdoelstellingen van België voor 2020.

Als hoofdaannemer is Van Oord verantwoordelijk voor het ontwerp, de inkoop, de levering en de installatie van de 45 funderingen voor de windturbines, het offshore-hoogspanningsstation, de gehele elektrische infrastructuur en de installatie van de windturbines. Naast de Aeolus wordt Van Oord’s kabellegger Nexus de komende maanden ook ingezet op het project.

Aanpassingen Aeolus
Van Oord’s Aeolus is in 2014 in gebruik genomen voor de bouw van windparken op zee. Om in te kunnen spelen op de snelle ontwikkelingen in de offshore windsector, is de Aeolus grondig aangepast en klaar om ingezet te worden op windpark Norther.

Het laadvermogen is vergroot en het aantal accommodaties is uitgebreid naar 99. Het schip is verbreed, het dek is versterkt en het heeft een helikopterdek gekregen. Ook zijn de spudpalen vergroot. De meest cruciale aanpassing van de verbouwing, de nieuwe kraan met een hefvermogen van 1.600 ton, maakt dat de Aeolus geschikt is om de nieuwste generatie funderingen en windturbines te installeren.

Het schip behoort nu tot de grootste hefschepen in zijn klasse en is daarmee klaar voor de nieuwste generatie funderingen en windturbines.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >