Rotterdam maakt zich op Wereldhavendagen

Sima Charters. Foto: WHD.

Over precies één maand bruist Rotterdam weer van de maritieme energie tijdens de Wereldhavendagen. Het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland vindt dit jaar plaats op 7, 8 en 9 september. De meeste programmaonderdelen zijn te vinden op www.wereldhavendagen.nl.

De 41e editie van de Wereldhavendagen heeft het thema ‘Energize’. Als een van de grootste havens ter wereld wil Rotterdam een voortrekkersrol vervullen in de energietransitie. Tijdens het evenement zijn er talloze excursies, demonstraties en activiteiten op de kade die een rol spelen in het mogelijk maken van schone energie.

Duurzame deelnemers
Het zeilschip de Ecolution, ontworpen door Wubbo Ockels ligt in de Rijnhaven dit jaar. Dit luxueuze zeilschip is een voorbeeld van innovatieve techniek die bijdraagt aan de energietransitie, zonder in te leveren op comfort. Wubbo Ockels droomde van een schip dat tijdens het varen de accu’s oplaadt en zo helemaal onafhankelijk is van fossiele energiebronnen. Na het overlijden van Ockels is het schip door een aantal ondernemers doorontwikkeld en geschikt gemaakt voor het opslaan van waterstof. Waterstof speelt een belangrijke rol bij de energietransitie, omdat het minder ruimte inneemt en gemakkelijker te transporteren is.

Windturbine van Mega WindForce
Aan de Parkkade kunnen bezoekers zich voor de allereerste keer vergapen aan de revolutionaire windturbine van Mega WindForce. Dit is een compleet nieuwe, innovatieve windturbine met opvallende asloze ringconstructie. Deze fluisterstille turbine is geheel opgetrokken uit carbon composiet en levert tot 70% meer energie.

Hefschip Svanen
Dichtbij ligt ook het imposante, 102 meter hoge hefschip Svanen van het bagger- en offshorebedrijf Van Oord, dat ingezet wordt voor de bouw van offshore windmolenparken op zee. En op vrijdag en zondag verzorgt Sima Charters een demonstratie op het water met een razendsnelle Crew Transfer Vessel, die wordt gebruikt bij vervoer van en naar windmolenparken en andere offshore-projecten.

Energieke excursies
Ook in het excursieprogramma van de Wereldhavendagen maken bezoekers kennis met de mogelijkheden die schone energie de Rotterdamse haven biedt. Zo kunnen bezoekers een kijkje nemen bij de Energiefabriek Kralingseveer naast de Van Brienenoordbrug. Hier zorgt een enorme afvalwaterzuivering die wordt aangedreven door een windmolen ervoor dat ons afvalwater wordt gezuiverd voordat het terug de natuur in stroomt.

De Energietour van het Havenbedrijf Rotterdam neemt bezoekers mee langs een aantal indrukwekkende, ‘energieke’ hotspots op de Maasvlakte: energiecentrales, een containerterminal die volledig wordt aangedreven door windenergie, producenten van biodiesel en opslagplaatsen voor onderdelen van windturbines op zee.

Voor de excursies zijn toegangskaarten nodig. Voor een aantal is het nu al mogelijk om een kaart te kopen, waaronder de dagcruise van P&O Ferries. Kaarten voor de overige excursies zijn vanaf maandag 20 augustus te bestellen via de website van de Wereldhavendagen.

Kinderplein op Willemsplein
Ook voor de allerjongsten is tijdens de Wereldhavendagen genoeg te doen. Op het Willemsplein is een kinderplein ingericht, waar kinderen kunnen knutselen en kleuren, voorgelezen worden en zich kunnen laten schminken. Joris Lutz en Jeugdtheater Hofplein verzorgen diverse theatervoorstellingen. Ook is Miniworld Rotterdam aanwezig, de grootste overdekte miniatuurwereld van de Benelux. En uiteraard kunnen kleine matrozen het water op, in heuse zeilboten van Optimist on Tour. Letterlijke hoogtepunt van het kinderplein is het reuzenrad.

Over de Wereldhavendagen
De Wereldhavendagen is gratis te bezoeken en vindt plaats in het gebied rond beide oevers van de Erasmusbrug. Naast de vele activiteiten op de kades van de Wilhelminapier tot aan de Rijnhaven en van het Willemsplein tot aan de Parkkade, kunnen bezoekers vrijwel de hele dag van demonstraties op het water genieten.

Ga voor informatie, het programma en de deelnemende organisaties naar www.wereldhavendagen.nl.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >