Nieuwe megacarrier ‘Xin Hui Yang’ komt zaterdag aan in Rotterdam

De VLCC 'Xin Hui Yang' tijdens de doopceremonie op 4 mei 2018 in China. Foto: Cosco Shipping.

Zaterdag 4 augustus komt de nieuwe VLCC (very large crude carrier) ‘Xin Hui Yang’ van de Chinese rederij Cosco Shipping aan in Rotterdam geladen met diesel rond 18:00 uur. Het is haar maiden trip vanuit Fujairah, Verenigde Arabische Emiraten. Het schip is 332,67 meter lang en 60 meter breed. Dit is de derde VLCC voor Cosco Shipping.  

Europa produceert jaarlijks 40 miljoen ton diesel te weinig en haalt de rest uit landen als Rusland, Verenigde Emiraten, Verenigde Staten en Indië. In Rotterdam wordt jaarlijks 16 miljoen ton diesel overgeslagen.

Geen olie maar diesel op maiden trip  
Het gebeurt vaker dat nieuwe VLCC’s op hun ‘maiden trip’ geen ruwe olie maar diesel vervoeren. De afgelopen maanden voeren vier nieuwe VLCC’s van Azië naar Europa met diesel aan boord. De Xin Hui Yang is de eerste die met een volle bak in Rotterdam arriveert. De DHT Stallion was er ongeveer twee weken geleden na een deel boord-boord op Southwold gelost te hebben. De Maran Aphrodite heeft uiteindelijk in Malta en Marseille gelost. De New Eminence ligt al een hele tijd bij Lomé (West-Afrika) te wachten op een bestemming.

Wanneer de VLCC’s eenmaal ruwe olie vervoeren, zijn ze niet langer inzetbaar voor diesel. Normaliter komt diesel in veel kleinere hoeveelheden naar Rotterdam. Rusland is bijvoorbeeld een belangrijke leverancier, maar de olietankers moeten het ondiepe Skagerak passeren en kunnen daardoor maximaal 100.000 ton vervoeren.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >