Rotterdamse haven simuleert Brexit om de pijnpunten te ontdekken

Allard Castelein. Foto Havenbedrijf Rotterdam.

De Rotterdamse haven gaat in november de Brexit simuleren. “Alle verschillende partijen en bedrijven kunnen dan voelen hoe het zal zijn. Op die dag hopen we de pijnpunten te ontdekken. Dan kunnen we nog een paar maanden hard werken om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de echte brexit”, aldus Allard Castelijn, CEO van het Havenbedrijf Rotterdam tegen RTL Z. 

De onderhandelingen zijn nog in volle gang en premier May onderbreekt haar vakantie voor een spoedoverleg met de Franse president Macron. Maar het Havenbedrijf denkt niet dat de brexit nog tegengehouden kan worden en simuleert daarom een echte brexit-situatie.

“Een goede brexit is ook gewoon slecht”
Volgens Castelein levert de brexit sowieso vertragingen op door de inspecties en douane. “Een goede brexit is ook gewoon slecht. Een haven zoals die van ons moet het hebben van vrije handel. Bang is niet het woord dat ik wil gebruiken, maar ik maak me wel degelijk zorgen.”

Bedrijven staan niet voldoende stil bij de brexit denkt Castelein. De helft van de bedrijven die handelt met het Verenigd Koninkrijk denkt dat de brexit geen invloed zal hebben. Volgens Castelein gaat het wel degelijk invloed hebben.

“We moeten systemen aanpassen, er komen meer formulieren, meer douanehandelingen, inspecties. En het heeft gevolgen voor de fysieke ruimte: we willen geen files tot op de A15. Kijk, nu worden verse bloemen diezelfde dag nog geleverd in Engeland. Dat kan straks misschien niet meer”, verteld Castelein aan RTL Z 

De brexit gaat op 29 maart 2019 in, het Verenigd Koninkrijk verlaat dan de Europese Unie. v

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >