Laatste groep schone zwanen losgelaten uit zwanenopvang

Op maandag 23 juli 2018 is bij Numansdorp de laatste groep zwanen losgelaten uit de tijdelijke opvanglocatie bij de Maeslantkering in Hoek van Holland. Hier verbleven zwanen die besmeurd zijn geraakt met stookolie van de tanker Bow Jubal die op 23 juni tegen een steiger in de Rotterdamse Petroleumhaven botste.

De zwanen behoren tot een groep van 497 zwanen die de afgelopen weken door een grote groep vrijwilligers intensief zijn verzorgd. De dieren hebben een zorgvuldig traject doorlopen waarin ze hebben kunnen aansterken. Toen ze voldoende waren aangesterkt zijn ze grondig gewassen, waarna ze zich zelf weer waterdicht hebben gemaakt in speciale buitenzwembaden. Nog 14 zwanen revalideren bij de vogelopvang Vogelklas Karel Schot.

Afbouw van de Tijdelijke Opvang Vogels bij de Maeslantkering
Rijkswaterstaat start vandaag met de afbouw van het noodhospitaal. Het Havenbedrijf heeft alle olie in het water opgeruimd. Het schoonmaken van de vervuilde oevers en kades in het Botlekgebied gaat naar verwachting nog enige maanden duren. De plekken waar de olie verhardt zijn een minder groot gevaar voor de zwanen. Zolang niet alle olie is opgeruimd, blijft er een kans dat er nieuwe gevallen besmeurde zwanen ontstaan. Daarom zullen ecologen de komende maanden periodiek de zwanenpopulatie in het gebied blijven monitoren. Mocht er onverhoopt nog een besmeurde zwaan worden gesignaleerd dan wordt deze gebracht naar vogelopvangcentra in de regio.

Rijkswaterstaat bedankt alle vrijwilligers en partners voor hun inzet.