Europese Commissie bezoekt Nederlandse maritieme sector

Op donderdag 19 juli bezocht een delegatie van de Europese Commissie (DG RTD en DG GROW) de Nederlandse maritiem-technologische sector. De sector liet tijdens het bezoek het belang van onderzoek, ontwikkeling en innovatie zien voor zijn wereldwijde concurrentievermogen. Verder onderstreepte de sector het belang van financiële steun via het Horizon 2020 programma van de EU.

De EC-delegatie begon de dag met een bezoek aan de door Damen Shipyards gebouwde Reverse Stern Drive Tug 2513. De RSD Tug vormt een essentieel onderdeel van het H2020 transportproject LeanShips, dat een bijdrage levert aan de ontwikkeling van efficiëntere en schonere schepen. Daarna zette de EC-delegatie haar bezoek voort bij het hoofdkwartier van Damen Shipyards te Gorinchem. Hier werden zij geïnformeerd over het H2020 transportproject RAMSSES dat onderzoek doet naar oplossingen met geavanceerde materialen (advanced material solutions) en het VAMOS-project in het kader van Blue Growth, dat een werkbaar en milieuvriendelijk alternatief voor de huidige mijnbouw ontwikkelt. Na een rondleiding op de ‘Game Changer’, een ondersteuningsschip van Damen voor een expeditie-superjacht, bezocht de delegatie Royal IHC te Kinderdijk. Bij Royal IHC werden de vertegenwoordigers van de EC voorgelicht over H2020 transportproject NOVIMAR, de “vessel train” en het Blue Nodules project, een project dat een sterk geautomatiseerd en zeer duurzaam diepzeemijnbouwsysteem ontwikkelt.

Roel de Graaf, Managing Director van Netherlands Maritime Technology, zei in dit kader het volgende: “Dankzij innovatie zijn wij als sector in staat ons hoofd boven water te houden. Onze leden ontwikkelen technologieën die essentieel zijn voor het verwezenlijken van de maatschappelijke agenda van de EU. Wij zijn dagelijks op zoek naar schonere, veiligere, duurzamere en efficiëntere schepen voor maritiem transport, binnenvaart en de Blue Economy. De onderzoeks- en innovatiegelden van de EU stellen de Europese en Nederlandse maritiem-technologische sector in staat om aan de ambitieuze doelstellingen van de EC te voldoen. Daarnaast helpt deze financiële steun ons om internationale klimaatdoelstellingen te halen, zoals bijvoorbeeld de afspraak in IMO-verband om voor 2050 de uitstoot van broeikasgassen door de scheepvaart met tenminste 50% te verminderen.”