Offshore wind industrie staat te springen om goed geschoold personeel

Foto: Istock

De offshore wind industrie is vol in ontwikkeling. Met het aanwijzen van drie nieuwe gebieden op de Noordzee door het kabinet, komen er de komende jaren meer windparken bij. Niet alleen de markt groeit, ook de technische ontwikkelingen volgen zich snel op. Echter staat de industrie voor een grote uitdaging: het kampt met een flink tekort aan goed geschoold personeel.

Met het bouwen van de nieuwe windturbines wordt er tussen 2023 en 2030 in totaal 6,1 gigawatt aan elektriciteit opgewekt. Een goed vooruitzicht, want volgens het regeerakkoord moet er tussen 2024 en 2030 voor in totaal 7 gigawatt aan energie door windparken op zee worden geproduceerd. Over de laatste 0,9 gigawatt zal het kabinet later en besluit nemen, schreef minister Eric Wiebes aan de Tweede Kamer afgelopen maart.

Een tekort aan arbeidskrachten
Deze ontwikkeling en groei vragen om meer arbeidskrachten. Op dit moment is er al een tekort en dat doet alarm bellen rinkelen. Naar verwachting wordt het aantal banen de komende drie jaar verdubbeld en zijn er in 2030 zeker 25.000 extra werknemers nodig in Nederland. Op Europees niveau biedt de industrie zelfs plek aan 596.000 banen. Te weinig werknemers heeft invloed op de ontwikkelingen in de industrie en kan als gevolg hebben dat kansen die er nu liggen om de energietransitie mogelijk te maken, niet volledig worden benut.

Professionals aan de industrie binden
“De industrie staat te springen om goed opgeleide professionals van elk niveau”, merkt ook Anne Visser, Business Unit Manager bij Navingo, op. “Wij zien dat er in de sector steeds meer behoefte is aan onder andere onderhouds- en storingsmonteurs, hydraulic engineers, superintendent en cable engineers.” Een uitdaging, want de energiesector is niet de enige die op zoek is naar goed geschoold technisch personeel. “Er is veel concurrentie vanuit andere sectoren. Willen we deze energietransitie verder doorzetten en zorgen dat wind dé belangrijkste energiebron wordt, is het belangrijk om deze professionals aan de sector te binden. Alleen dan kunnen we met elkaar deze doelen bereiken.”

Bent u ook op zoek naar personeel? Ga naar www.employers.navingo.com en lees over de mogelijkheden.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2018 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >