Scholier wint NISS-prijs voor ontwerp ‘ideale hydrofoils’

Tycho Melles met eerste prijs van de NISS Profielwerkstukkenwedstrijd

Tycho Melles, een leerling van Het 4e Gymnasium in Amsterdam heeft de NISS Profielwerkstukkenwedstrijd gewonnen. Hij heeft onderzoek gedaan naar de ‘ideale hydrofoils’ voor een laser zeilboot en er een ontworpen. Hij heeft 3000 euro gewonnen met zijn eerste plaats. 

De jury was onder de indruk van de kwaliteit van Tycho’s profielwerkstuk, getiteld: ‘De Icaro Maris: Een onderzoek naar en het ontwerpen van de ‘ideale’ hydrofoils voor een laser’. Hydrofoils zijn een soort draagvleugels waardoor een boot als het ware kan vliegen. “Een werkstuk dat een tweedejaars student Maritieme Techniek niet zou misstaan”, zo beschrijft het juryrapport.

De jury sprak waardering uit voor zijn ondernemerschap. Hij heeft zelf sponsorgeld geregeld bij bedrijven als Feadship, Glide Free Foils en International Paint voor zijn werkstuk.

Tweede prijs voor ‘Operatie Duikboot’ door creativiteit en ‘handen-uit-de-mouwen’ aanpak
Het team scholieren van het Tabor College Oscar Romero in Hoorn kreeg de tweede prijs, van 2000 euro, met het profielwerkstuk ‘Operatie Duikboot’. Het team van Mark Tool, Rob van Santen en Jan Schagen heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van een duikboot die assisteert bij het plaatsen en inspecteren van windmolens en andere onderwaterconstructies. Een origineel thema dat ook in de uitwerking hoog scoorde op creativiteit en een ‘handen-uit-de-mouwen’ aanpak.

Derde prijs voor het plaatsen van windmolens vanaf een drijvend schip
De derde prijs, goed voor een cheque van 1000 euro, is overhandigd aan Nico van der Lelij en Koen Schweers van het Melanchthon Bergschenhoek. Zij hebben onderzoek gedaan naar het plaatsen van windturbines in opdracht van de internationale waterbouwer Van Oord. Nico en Koen bedachten een manier om windmolens op een snelle, eenvoudige en veilige manier te plaatsen op zee, waarbij er gehesen wordt vanaf een drijvend schip.

Over de NISS Profielwerkstukkenwedstrijd
NISS wil met de wedstrijd havo/vwo-scholieren kennis laten maken met de maritieme sector en ze inspireren om te kiezen voor een maritieme opleiding.
Ook in schooljaar ‘18/’19 wordt de NISS Profielwerkstukkenwedstrijd georganiseerd. Havo/vwo-scholieren die een profielwerkstuk maken over een maritiem onderwerp kunnen hieraan deelnemen. Ga voor meer informatie naar www.profielwerkstukkenwedstrijd.nl.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2018 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >