Industrie en energiesector werken aan integraal plan voor CO2 neutraal in 2050

Eemshaven. Foto: Groningen Seaports

In de afgelopen maanden hebben de diverse industrieën – gevestigd in het gebied van Eemshaven tot Emmen – verenigd in de industrietafel Noord-Nederland, intensief overleg gehad om een constructieve bijdrage te kunnen leveren aan het vandaag gepresenteerde Klimaatakkoord. Uit deze plannen blijkt dat de regio Noord-Nederland een bijdrage van 30% aan de landelijke plannen voor CO2-reductie kan bijdragen. In het vandaag gepresenteerde Klimaatakkoord is verwoord hoe de industrie in Nederland de CO2 zal gaan reduceren om te voldoen aan de doelstellingen van het Akkoord van Parijs. 

CO2 als grondstof
De plannen die de industrietafel Noord-Nederland heeft opgesteld maken het mogelijk om zelfs meer CO2 uit de lucht te halen dan dat de industrieën uitstoten. Noord-Nederland wordt daarmee een netto verbruiker van CO2 en biedt hiermee een oplossing voor geheel Nederland. Dit kan in het Noorden door de aanwezigheid van chemische industrie, 30% van de Nederlandse energieproductie, de energie-infrastructuur (zoals kabels en leidingen) en de beschikbaarheid van biomassa uit landbouw en natuur. Betaalbare groene energie en groene grondstoffen zijn de basis voor volledig duurzame bedrijven en producten.

Meer wind op zee en waterstof
De groene stroom moet komen van meer wind op zee en wordt gebruikt in (nieuwe) productieprocessen (elektrificatie) en voor de productie van waterstof die als energiebron of als grondstof gebruikt kan worden. Daarnaast wordt groene CO2 uit biomassa in combinatie met waterstof ingezet als grondstof voor de chemische industrie, waardoor de industrie geen CO2 uitstoot maar CO2 opneemt. De industrie in Noord-Nederland zorgt ook voor producten die bijvoorbeeld langer meegaan of lichter zijn, waardoor CO2 wordt bespaard bij de consument of de eindverbruiker.

Internationale koploperspositie
De industrie in de provincies Groningen en Drenthe werken samen aan de Industrietafel Noord-Nederland om de uitdaging van het klimaatakkoord te realiseren. Het Noordelijk bedrijfsleven ziet daarbij kansen om de internationale koploperspositie in te nemen. Een win-win situatie voor het klimaat maar ook voor de werkgelegenheid en economische groei in het Noorden. Minder CO2 en meer werk.

In het plan van de industrie spelen innovatieve productieprocessen, andere energiebronnen en het gebruik van biomassa een belangrijke rol. Hierbij wordt optimaal gebruik gemaakt van de sterke punten in de regio zoals de bestaande energie infrastructuur, de havens en de agrarische omgeving. Nu al stoten de bedrijven ten opzichte vanaf 1990 43% minder CO2 per ton product uit. Doel van het akkoord van Parijs is een reductie van de totale uitstoot van CO2 van 49% in 2030 en uiteindelijk 95% in 2050.

De meeste bedrijven in Noord-Nederland opereren wereldwijd en zetten hun producten buiten Nederland of buiten Europa af. De plannen van de bedrijven zijn alleen uitvoerbaar als zij vitaal blijven en hun concurrentiepositie op het internationale speelveld kunnen behouden. Dat lukt alleen als bedrijfsleven en overheid gezamenlijk investeren in innovatie om uiteindelijk de werkgelegenheid in het Noorden te behouden en daar waar mogelijk te vergroten.

Achtergrond Industrietafel Noord-Nederland
De Industrietafel Noord-Nederland vertegenwoordigt het gebied Chemport Europe, bestaande uit twee geïntegreerde Chemieclusters respectievelijk Eemsdelta (Eemshaven en Delfzijl) en Emmen en daarnaast ook grote productielocaties, gelegen in de provincies Groningen en Drenthe. Samen zorgen deze bedrijven voor meer dan 20.000 directe en indirecte banen. Het is een groot veelzijdig gebied met twee chemieclusters, twee zeehavens, industrie met als specialisme basis- en polymeerchemie, food, recycling, agro, grootschalige energieopwekking en energie- en-offshore wind logistiek. Daarnaast beschikt het gebied over een uitgebreid ondergronds pijpleiding- en kabelstelsel en is daardoor een knooppunt van energie. Het is juist deze combinatie waarmee de Noordelijke industrie diverse oplossingen ziet die moeten zorgen voor een CO2 neutrale toekomst.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Maritime Week 2018

Tijdens de jaarlijkse Maritime Week van 10 tot en met 17 november organiseert de sector evenementen voor professionals en studenten. Daarnaast zijn er vele leuke activiteiten voor de hele familie. De officiële opening van de week is de open dag van MARIN (Maritime Research Institute Netherlands) op 10 november. Een dag eerder vindt daar voor genodigden een pre-opening plaats waar staatssecretarissen Barbara Visser en Mona Keijzer het 10.000ste scheepsmodel zullen onthullen. Ander hoogtepunt van de Maritime Week is het Maritime Awards Gala.

Alle activiteiten zijn te volgen op de website van de Maritime Week: maritimebyholland.nl/home/maritieme-evenementen/maritime-week/

De Maritime Week focust van 10 tot 17 november op carrièrekansen, innovaties en de duurzaamheidsambities van de maritieme sector. Op vrijdag 9 november begint al een aantal activiteiten, zoals een traditionele schepenbeurs en het Symposium 25-jarig jubileum Maritiem Simulator Trainingscentrum op Terschelling. Ook gaat op 9 november de twee-daagse Shipathon van start. Dit is de maritieme versie van een ‘hackathon’: een uitgebreide brainstorm van young professionals die samen nadenken over uitdagingen in de zeescheepvaart en scheepsbouw.

Open dag MARIN
De open dag bij MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland) in Wageningen is een uitje voor de hele familie. MARIN toont een toekomst van autonoom en emissieloos varende schepen, drijvende eilanden en windmolens, zonnecelcentrales en zeewierboerderijen op zee. Kinderen kunnen er zelf varen en een kapiteinsdiploma halen.

Prestigieuze awards
Op het Maritime Awards Gala van maandag 12 november viert de complete top van de Nederlandse maritieme sector de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen in het vak. Vijf prestigieuze prijzen worden uitgereikt: de Maritime Designer Award, de Maritime Innovation Award, de Maritime Award KNVTS Schip van het Jaar, de Maritime KVNR Shipping Award en de Maritime RNLN Van Hengel-Spengler Award. De presentatie van het gala is in handen van Jort Kelder.

METSTRADE
De METSTRADE in de RAI in Amsterdam is ‘s werelds grootste vakbeurs voor uitrustingen materialen en systemen voor de pleziervaart. De drie paviljoens zijn toegspitst op specifieke segmenten: het SuperYacht Pavilion (SYP), het Marina & Yard Pavilion (MYP) en het Construction Material Pavilion (CMP). Ook worden er symposia gehouden. Voor leden van HISWA (Nederlandse Vereniging voor Handel en Industrie op het gebied van Scheepsbouw en Watersport) zijn het 50 Years HISWA Symposium, het Holland Get Connected Event en het HISWA Jachthavensymposium zeer interessant.

Maritieme open dagen
Opleider STC Group organiseert in de week twee open dagen en opent tevens het nieuwe Skillslab Maritiem, een hypermoderne praktijkruimte waar studenten kunnen experimenteren, ontwerpen en scheepsmodellen en prototypes kunnen testen. Ook de Maritieme Academie in Harlingen zet tijdens de Maritime Week haar deuren open en organiseert een doe-middag voor kinderen van groep 7 en 8.

Maritime Innovation Experience
Tijdens de Maritime Innovation Experience kunnen studenten kennismaken met de nieuwste uitvindingen en technieken van de sector. Onder andere Damen Shipyards, Feadship, Royal IHC, VAF Instruments en Cummins Holland presenteren op de beursvloer van de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht hun nieuwste innovaties. Binnenvaartvlogger Liana Engibarjan en Basjan Faber (Managing Director C-job) zijn achtergrondsprekers.

YMR’s
Natuurlijk ontbreken ook de jongerenambassadeurs (YMR’s) van Nederland Maritiem Land niet tijdens de Maritime Week. Ze geven bijvoorbeeld een gastles op basisschool De Pieterbas in Capelle aan den IJssel en leren de kinderen alles over beroepen in de maritieme sector. De leerlingen van groep 7 en 8 mogen zelf een bootje bouwen om mee naar huis te nemen. De YMR’s zijn ook betrokken bij het McPort Event in het EIC-gebouw in Rozenburg. Leerlingen uit de bovenbouw van vmbo/havo/vwo uit de regio Rotterdam-Rijnmond bezoeken dan de Rotterdamse haven om zich te oriënteren op een vervolgopleiding, (snuffel) stage of hun toekomstige beroep.

Musea
Twee musea hebben zich aangesloten bij de Maritime Week. In het Maritiem Museum in Rotterdam kunnen bezoekers in de Offshore Experience zelf ervaren hoe energie opgewekt wordt op zee. Bezoekers kunnen in Het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam genieten van de tentoonstelling ms Oranje / Koers gewijzigd in Het Scheepsvaartmuseum.

Alle activiteiten zijn te volgen op de website van de Maritime Week: maritimebyholland.nl/home/maritieme-evenementen/maritime-week

read more >

Rondvaart met Sinterklaas

Stap zondag 25 november met het hele gezin aan aan boord van de FutureLand Ferry voor een dolle boottocht door de Rotterdamse haven met Sinterklaas en zijn Pieten. Na de vaartocht kunnen de kinderen samen met de Pieten, onder begeleiding van Joanna Smolarz (Kunstatelier het Kruithuis), een mooie pietenmuts maken en een coole glitter tattoo laten zetten.

Programma
13.40 uur Opwachten Sinterklaas en Pieten bij FutureLand
13.50 uur Aankomst Sinterklaas en Pieten
14.00 uur Rondvaart met Sinterklaas en Pieten
15.30 uur Sinterklaas en Pieten bezoeken FutureLand
16.30 uur Uitzwaaien Sinterklaas en Pieten
Voor alle kinderen heeft de Sint een leuk presentje!

Knutselworkshop
Het knutselen van de pietenmuts en het zetten van een glitter tattoo kan tussen 11.00 en 16.00 uur. De kosten zijn € 2,50 per persoon. Materiaal en begeleiding zijn inbegrepen.

Praktische informatie & reserveren
Voor deze Sinterklaasvaartocht geldt een speciaal tarief: alle passagiers, groot en klein, varen mee voor slechts € 7,95. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis mee aan boord. In het reserveringsysteem vind je deze bijzondere vaartocht met Sinterklaas na de keuze voor de boot en de selectie van 25 november. Je reservering is pas definitief na de laatste stap. Ga naar express.futureland.nl om te reserveren.

read more >