Droogste periode sinds tijden “We zijn alert en hebben alles onder controle”

Foto: Rijkswaterstaat.

Het is de droogste periode sinds tijden in Nederland. Toch is er in grote delen van het land voldoende water. Hoe kan dat? Boris Teunis, adviseur crisisbeheersing en operationeel waterbeheer bij Rijkswaterstaat, legt uit. “We zijn alert en hebben alles onder controle”, aldus Teunis in een interview bij Rijkswaterstaat.

Drinkwater, landbouw, scheepvaart, recreatie. Voldoende water is een onmisbaar onderdeel van ons leven. Daarom monitoren Rijkswaterstaat en de waterschappen het water extra scherp in een droge periode als deze. Is overal voldoende water? Is de verhouding tussen zoet en zout in het water goed, zodat het geschikt blijft voor onder andere drinkwater en landbouw? Moeten dijken besproeid worden tegen uitdroging?

Genoeg aanvoer Rijn en Maas
“In tijden van droogte profiteert Nederland van haar lage ligging”, legt Teunis uit. “In ons land viel de afgelopen periode zeer weinig neerslag, maar gelukkig was dat in Zuid-Duitsland en Noord-Frankrijk niet zo extreem. Vanuit het buitenland stroomt daardoor voldoende water binnen via de Rijn en de Maas. Door sluizen, pompen, gemalen en stuwen kunnen we voor ongeveer 60% van het land sturen waar het water naartoe gaat, zodat het goed verdeeld is.”

Rijkswaterstaat en de waterschappen
Er komt water genoeg door de Rijn en de Maas, maar dat betekent niet dat dit zomaar op de goede plek komt. Het is een zaak van goed sturen, waar mogelijk buffers aanleggen, en watergangen doorspoelen om de waterkwaliteit goed te houden. Teunis: “Zo hebben we bijvoorbeeld de Haringvlietsluizen gesloten, zodat meer zoet water voor Zuid-Holland beschikbaar is. En een belangrijke maatregel is het zorgen voor een hoger waterpeil in het IJsselmeer en Markermeer. Grote delen van Friesland, Groningen, Noord-Holland, Flevoland en andere provincies halen hier water uit. Enkele centimeters hoger, door minder water weg te laten lopen bij de Afsluitdijk, betekent weer langer watervoorraad voor het geval de droogte nog langer aanhoudt.”

Hoge Nederlandse gebieden
De situatie is natuurlijk anders voor de hogere gebieden in Nederland, zoals de grote delen van Noord-Brabant, Twente en de Achterhoek. Of voor delen van Zeeland, omringd door zoute wateren. “Daar kunnen we het zoete water niet naartoe leiden. Je merkt daar vooral de schade aan de natuur, natuurbranden en de gevolgen voor boeren. Zij kunnen dan geen water meer uit de sloten halen, omdat een laag waterpeil slecht is voor de flora en fauna. In plaats daarvan hebben veel telers ingenieuze manieren ontwikkeld om water in hun gebied vast te houden, of ze telen gewassen die tegen iets zouter water kunnen.”

Drinkwaterreserve
In grote drinkwaterreservoirs zoals in de duinen en de Biesbosch zit genoeg drinkwater om droge periodes aan te kunnen. Toch vragen waterbedrijven mensen om minder water te gebruiken. “Niet omdat er te weinig water is, maar omdat mensen in warme periodes méér water gaan gebruiken. Bijvoorbeeld doordat ze vaker douchen, of de planten besproeien. Vooral tijdens spitsuren kan dat extra verbruik ervoor zorgen dat de waterleidingen de aanvoer niet aankunnen en de waterdruk lager wordt. Zuinig omgaan met water is belangrijk. Ook nu moeten we ons daar bewust van zijn.”

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2018 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >