Kooiman en De Cloedt bouwen coaster om tot sleephopperzuiger

DC Brugge Foto: Kooiman Marine Group.

Op 30 juni 2018 is de sleephopperzuiger ‘DC Brugge’ opgeleverd bij Scheepswerf Gebr. Kooiman in Zwijndrecht. De basis van DC Brugge is het casco van de DC Eems, een voormalige coaster van De Cloedt. In nauwe samenwerking tussen De Cloedt en Kooiman is de coaster omgebouwd tot de sleephopperzuiger. 

Het schip heeft een hopperinhoud van 2.450m3 en vervangt de 43 jaar oude Interballast 1 (1.680m3) en wordt ingezet binnen de granulaten-baggervloot van De Cloedt. Het vaargebied van het schip wordt voornamelijk de Westerschelde en de Belgische en Nederlandse kust. DC Brugge gaat ingezet worden voor het laden van beunschepen en het bevoorraden van de depots van De Cloedt.

De Cloedt en Kooiman hebben de volledige engineering en ombouw van het schip verzorgd. Ook de betimmering en de elektrische installatie zijn ontworpen en geleverd door Kooiman.

Afzonderlijk laden met twee beunen
De twee beunen kunnen afzonderlijk worden geladen en gelost waardoor twee verschillende zandsoorten kunnen worden meegenomen. De baggerinstallatie is voorzien van een in hoogte verstelbare zeefinstallatie voor het zorgvuldig kunnen sorteren van verschillende zandkwaliteiten.

Droog, nat en dumpen
Het schip kan haar lading op drie manieren lossen, droog, nat en door middel van dumpen. Het schip is uitgerust met een drooglosinstallatie. Door middel van een hydraulische kraan met grijper kan de lading worden gelost via een lopende band. Deze lopende band heeft een reikwijdte van zo’n 30 meter buiten het schip. Met deze installatie kan het schip onafhankelijk haar lading zelf lossen. Voor het nat lossen, bijvoorbeeld voor het laden van beunschepen, is het schip uitgerust met een schepenlaadpijp. Het schip is ook voorzien van bodemdeuren waardoor met behulp van een jetleiding de lading kan worden gedumpt.

Spudpalen
Door de twee ingebouwde telescopische spudpalen is het gebruik van afmeertrossen overbodig. In combinatie met de losinstallatie kan het schip op zeer veel plaatsen zelfstandig lossen.

Accomodatie voor acht bemanningsleden
De oude accommodatie is vervangen door een compleet nieuw stuurhuis. De nieuwe accommodatie is geschikt voor een achtkoppige bemanning. De nieuwe brug is voorzien van de laatste technieken op het gebied van nautische apparatuur en biedt een uitstekend zicht op het gehele schip.

Sleephopperzuiger ‘DC Brugge’. Foto: Kooiman.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Rondvaart met Sinterklaas

Stap zondag 25 november met het hele gezin aan aan boord van de FutureLand Ferry voor een dolle boottocht door de Rotterdamse haven met Sinterklaas en zijn Pieten. Na de vaartocht kunnen de kinderen samen met de Pieten, onder begeleiding van Joanna Smolarz (Kunstatelier het Kruithuis), een mooie pietenmuts maken en een coole glitter tattoo laten zetten.

Programma
13.40 uur Opwachten Sinterklaas en Pieten bij FutureLand
13.50 uur Aankomst Sinterklaas en Pieten
14.00 uur Rondvaart met Sinterklaas en Pieten
15.30 uur Sinterklaas en Pieten bezoeken FutureLand
16.30 uur Uitzwaaien Sinterklaas en Pieten
Voor alle kinderen heeft de Sint een leuk presentje!

Knutselworkshop
Het knutselen van de pietenmuts en het zetten van een glitter tattoo kan tussen 11.00 en 16.00 uur. De kosten zijn € 2,50 per persoon. Materiaal en begeleiding zijn inbegrepen.

Praktische informatie & reserveren
Voor deze Sinterklaasvaartocht geldt een speciaal tarief: alle passagiers, groot en klein, varen mee voor slechts € 7,95. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis mee aan boord. In het reserveringsysteem vind je deze bijzondere vaartocht met Sinterklaas na de keuze voor de boot en de selectie van 25 november. Je reservering is pas definitief na de laatste stap. Ga naar express.futureland.nl om te reserveren.

read more >