Goederenvervoer Nederland gestegen in 2017

De hoeveelheid in Nederland vervoerde goederen bedroeg in 2017 1,69 miljard ton, een stijging van 1,4 procent in vergelijking met een jaar eerder. Deze stijging was te zien bij vrijwel alle vervoerwijzen, alleen via het spoor werd in 2017 minder vervoerd dan het jaar ervoor. Dit meldt het CBS in de nieuwe Jaarmonitor Goederenvervoer.

Het grensoverschrijdend vervoer steeg vorig jaar tweemaal zo hard als het binnenlands vervoer. Grensoverschrijdend vervoer is goederenvervoer tussen Nederland en het buitenland, waarbij óf de plaats van lading óf de plaats van lossing buiten Nederland ligt. Vooral via de lucht en de weg werd er meer van en naar ons land vervoerd. Het percentage goederenvervoer per vliegtuig bedraagt met 1,8 miljoen ton 0,2 procent van het totale vervoer vanuit en naar Nederland.

Vervoer via spoor voor het eerst sinds jaren gedaald
Het spoorvervoer droeg als enige vervoerwijze niet bij aan de groei van het goederenvervoer vanuit, naar en binnen Nederland. Het vervoer per trein daalde in 2017 met 6,1 procent. De daling kwam vooral doordat er minder kolen naar Duitsland werden vervoerd. In vergelijking met 2016 daalde het kolentransport naar Duitsland met bijna een kwart. De laatste keer dat het vervoerde gewicht per spoor daalde was in 2012.

Bijna 58 % van internationaal transport per zeeschip veroerd
Ten opzichte van 2016 groeide het internationale transport met 1,7 procent tot 1,03 miljard ton. Bijna 58 procent van deze goederen werd met een zeeschip vervoerd. De totale overslag van goederen in Nederlandse zeehavens steeg in 2017 met 1,2 procent. Deze groei kwam vooral door de gestegen hoeveelheid containers. De aan- en afvoer van bulkgoederen daalde in 2017 ten opzichte van een jaar eerder.

Het totale binnenlands vervoer steeg met 0,9 procent tot 659 miljoen ton. Deze groei is volledig toe te schrijven aan het vervoer over de weg. Het binnenlands per trein en binnenvaartschip vervoerde gewicht daalde met respectievelijk 5,5 en 0,5 procent.