Beste halfjaar goederenoverslag ooit voor North Sea Port

North Sea Port boekte in het eerste halfjaar van 2018 een totale maritieme goederenoverslag van 35,8 miljoen ton. Met een groei van bijna 11 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2017 is dit het beste halfjaar ooit. De groei die zich vorig jaar liet zien, zet zich gestaag in zowat alle segmenten voort.

De groei laat zich vooral zien in de sectoren waar North Sea Port specialist in is: de droge en de vloeibare bulk en stukgoed. Maar ook de relatief kleinere segmenten zoals de overslag van containers en ro/ro zitten in stijgende lijn.

Bulkgoederen en stukgoed
In tonnages neemt de sector van de droge bulk met 16,1 miljoen ton het grootste deel van de goederenoverslag in. De groei van bijna 5 procent laat zich vooral zien in de sterke bouwmarkt (zand, grint en bouwmaterialen). De kolenoverslag, vooral voor de procesindustrie, blijft stabiel.
De vloeibare bulk is goed voor afgerond 11 miljoen ton en kent een groei van maar liefst bijna 25 procent. Vooral de (petro)chemische sector ging er sterk op vooruit. De stijging is deels het gevolg van de relatief lage overslag in de eerste jaarhelft van 2017 omdat een paar bedrijven toen een onderhoudsstop hadden ingelast.
De overslag van stukgoed klom met 6 procent meer naar een totaalvolume van ruim 6 miljoen ton. De stijging zit onder meer in groenten, fruit en landbouwproducten, de overslag van papier en karton en de overslag van metalen en stalen constructies.

Ro/ro en containers
De overslag van rollende lading, ro/ro, ging er 2 procent op vooruit en komt bijna op 2 miljoen ton uit. Onder meer de toename van het aantal vaarten richting Zweden en Noorwegen zorgt hiervoor.

De containeroverslag kent met een toename van 52 procent weer een zeer sterke groei en gaat richting 1 miljoen ton. Een aantal bedrijven in North Sea Port wist de laatste tijd immers nieuwe (lijn)diensten aan te trekken.

 

Ook binnenvaart zit in de lift

Niet enkel de goederenoverslag via zeevaart gaat er sterk op vooruit. Ook de overslag via binnenvaart laat in de eerste jaarhelft van 2018 een groei zien: een stijging van bijna 9% tot ruim 30 miljoen ton.

 

Verwachting

North Sea Port is erg opgetogen dat het als prille fusiehaven het eerste halfjaar van 2018 een stijging met maar liefst bijna 11% kent. De verwachting is dat in de tweede jaarhelft de groei niet zo groot zal zijn. De tweede helft van 2017 was immers een stuk beter dan het eerste halfjaar.