Diederik Samsom lid van toezichthoudend orgaan North Sea Port

Op vrijdag 29 juni 2018 is met het plaatsen van de laatste handtekeningen de fusiehaven North Sea Port juridisch volledig een feit. Ook zijn de leden van het nieuwe toezichthoudend orgaan van de Europese naamloze vennootschap North Sea Port benoemd. Diederik Samsom wordt als lid aangesteld.

Om toezicht te houden op de belangrijke beslissingen van North Sea Port, wordt er een toezichthoudend orgaan opgericht. Zowel de Nederlandse als de Vlaamse aandeelhoudersgroep dragen elk vier leden voor, waarvan er telkens maximum twee politiek actief zijn. Voor de invulling van deze functies wordt gekeken naar continuïteit en vernieuwing, deskundigheid en ervaring.

Als achtste, onafhankelijk lid, wordt Diederik Samsom (Strategisch adviseur inzake energie en technologie, voorzitter Sectortafel Gebouwde Omgeving Klimaatakkoord, lid RvC EBN, voorzitter Raad van Advies ANVS) door de Nederlandse aandeelhouders aangesteld.

Eerder waren de zeven andere leden van het toezichthoudend orgaan al bekendgemaakt. Als onafhankelijke leden zijn dat de Vlamingen Ann Vereecke (professor in Operations en Supply Chain Management aan Vlerick Business School en Universiteit Gent) en Vera Dua (voorzitter van Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen en voormalig Vlaams Minister van Leefmilieu en landbouw) en de Nederlander Guillaume Jetten (Chief Financial Officer bij MercachemSyncom).

Als actieve politici zijn dit Carla Schönknecht (gedeputeerde provincie Zeeland) en Albert Vader (wethouder van de gemeente Vlissingen) uit Nederland en Daniël Termont (burgemeester Stad Gent) en Mathias De Clercq (schepen van Haven, Economie en Ondernemen Stad Gent, Vlaams parlementslid) uit Vlaanderen.

De Europese naamloze vennootschap is als holding opgericht boven de twee dochterbedrijven Zeeland Seaports (met Vlissingen en Terneuzen) en Havenbedrijf Gent. Het beleid van North Sea Port ligt in handen van beide CEO’s, Jan Lagasse en Daan Schalck.

North Sea Port is het grensoverschrijdende havengebied dat 60 kilometer lang is. Het gebied strekt zich uit van Vlissingen en Borsele over Terneuzen in Nederland tot 32 kilometer landinwaarts naar het Vlaams/Belgische Gent.