NSO 2018: “Den Helder klaar voor energietransitie op Noordzee”

NSO 2018

Op donderdag 7 juni vond de vierde North Sea Offshore plaats in Den Helder. Het jaarlijkse event voor de offshore industrie in en om Den Helder bracht 309 deelnemers bijeen. In de ochtend hadden verschillende bedrijven hun deuren opengesteld voor publiek en in de middag gaven experts hun visie op het thema energietransitie en de Noordzee. De conclusie aan het einde van de dag: Den Helder is goed gepositioneerd om bij te dragen aan de energietransitie op de Noordzee.

North Sea Offshore is de jaarlijkse ontmoeting van professionals in Den Helder om te netwerken, kennis uit te wisselen en bekend te raken met alle mogelijkheden die de regio Noord Holland Noord op het gebied van mariene-, maritieme- en offshore energie te bieden heeft.

Jacoba Bolderheij, CEO van de Port of Den Helder opende en sloot het middagprogramma. Zij prees de vele ondernemers die naar Willemsoord waren gekomen om met elkaar te praten over de veranderingen op de Noordzee en de kansen die daaruit voortvloeien. “We hebben in Den Helder de juiste kaarten voor ontwikkelingen offshore,” aldus Bolderheij. Dat beeld werd bevestigd door de drie sprekers René Peters, Directeur Gas Technology van TNO, Paul Jacob Bins, Managing Director van Decom Partners en Reinout Wissenburg, Public Affairs Manager van Stedin.

René Peters ging in op de eerste resultaten van het “North Sea Energy” onderzoek. Samen met een aantal partners heeft TNO onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor slimme koppelingen tussen offshore windenergie en gasinfrastructuur. Integratie van systemen biedt kansen voor het klimaat, voor de maatschappij en voor de Nederlandse economie. Voorbeelden hiervan zijn het elektrificeren van olie- en gasplatformen, (her)-gebruik van gasinfrastructuren voor transport van windenergie in de vorm van waterstof, en het hergebruik van lege gasvelden voor de ondergrondse opslag van CO2. “Dit biedt ook volop kansen voor Den Helder,” zei Peters.

Paul Jacob Bins zoomde in op decommissioning. In de Noordzee is al jaren een grote boeggolf van decommissioning projecten aan het ontstaan. Naar verwachting zal het afsluiten van boorputten en het opruimen van offshore installaties en pijpleidingen alleen al op het Nederlands continentaal plat over de komende tien tot twintig jaar tussen 8,5 en 10 miljard euro zal kosten. Bins presenteerde mogelijke oplossingen voor samenwerking tussen operators om de kosten per bedrijf te dekken. Ook Bins zag kansen voor Den Helder. Hij liet zien dat in 2017 de enige Nederlandse decommissioning activiteiten plaats hadden gevonden in Den Helder. Die activiteiten kunnen alleen maar toenemen.

Reinout Wissenburg van Stedin verving last minute Eveline Otten van de TransitieCoalitie / Shell. Wissenburg nam de aanwezigen mee in de onderhandelingen voor het nieuwe Klimaat- en Energieakkoord, in het bijzonder de ontwikkelingen aan de sectortafels Elektriciteit en Industrie. Hij beschreef de ontstaansgeschiedenis van het nieuwe akkoord, het verschil met het Energieakkoord uit 2013 en wat de doelstellingen voor CO2-reductie betekenen voor energiewinning op de Noordzee en daarmee voor de offshore bedrijven.

Onder leiding van moderator Femke Perlot-Hoogeveen, Conference Manager bij Navingo, was er volop interactie met het publiek. Ze peilde de kennis en de meningen van de deelnemers over onder meer de offshore infrastructuur, offshore gaswinning, offshore windenergie, CO2-reductie en verwachtingen over de toekomstige energiemix.

De bedrijfsbezoeken in de ochtend werden georganiseerd door Northern Netherlands Offshore Wind, Teamwork Technology, Den Helder Airport en CHC Helicopters, Onstream Project Services en Damen Shipyards Den Helder. North Sea Offshore werd gesponsord door Intramar, DHSS en TOM – Tips voor offshore en maritiem.

North Sea Offshore is een initiatief van Port of Den Helder, Den Helder Airport, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en de Haven- en Scheepvaartvereniging. Uitvoerend producent is Navingo BV, tevens organisator van Offshore Energy Exhibition & Conference op (22,) 23 en 24 oktober in RAI Amsterdam.

Volgend jaar vindt de vijfde editie editie van North Sea Offshore plaats op donderdag 6 juni in Den Helder. Voor meer informatie en foto’s van 7 juni 2018 ga naar www.northseaoffshore.com.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jun 2018 >>
MTWTFSS
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >

Open dag Eemshaven zaterdag 23 juni

Op zaterdag 23 juni van 10.00 tot 17.00 uur organiseert Groningen Seaports een Open Dag in de Eemshaven. Een veelzijdig programma voor jong en oud. Van informatietochten met bussen tot wateractiviteiten en er is een groot plein met foodtrucks en activiteiten.

Centrale punten in het hele programma zijn het bedrijf Wijnne Barends en het gebouwencomplex Nijlicht. Op het terrein van Wijnne Barends is een  groot ‘gezelligheidsplein’ ingericht met foodtrucks, springkussens, een bungee trampoline, schmink en muziek. In Nijlicht vindt een informatiemarkt plaats, waar onder andere de firma’s TenneT, Lagerwey, Aldel, Rob Ubels Waddenribtochten en Theo Pouw acte de présence geven. Deze bedrijven zullen onder andere aandacht schenken aan de vacatures die er zijn of komen en geven een doorkijkje in alle lopende en toekomstige projecten in en nabij de Eemshaven.

Rondritten per bus
Er rijden er voortdurend bussen vanaf NS station Eemshaven, Wijnne en Barends en Nijlicht rond volgens het bekende ‘hop on hop off’ systeem. Deze route leidt de bezoeker langs allerlei bedrijven en projecten in de haven.

Wateractiviteiten
Natuurlijk is de haven ook vanaf het water te bekijken. Zo biedt AG Ems (Borkumlijn) twee gratis rondvaarten aan. Verder wordt de hoogste windturbine van Nederland, David van de firma Lagerwey, opengesteld voor het publiek, opent het Zeemanshuis haar deuren, kun je terecht bij Restaurant Diekgat, waar ook Ron Burema RIB varen zich presenteert en ligt de Ecolution van Wubbo Ockels in de haven. En nog veel meer!

Extra treinen
Speciaal voor de open dag heeft Arriva haar dienstregeling voor het treinvervoer naar het nieuwe treinstation Eemshaven – die normaal is afgestemd op de vaartijden van de boot naar
Borkum – uitgebreid. Bezoekers kunnen de hele dag door gebruik maken van de trein. Hiervoor is zelfs een extra voordelig dagticket beschikbaar, waarop kinderen tot en met 11 jaar gratis meereizen. Vanaf half negen rijdt de trein ieder half uur vanuit Groningen naar de Eemshaven. De laatste (extra) reismogelijkheid vanuit de Eemshaven vertrekt om 17:52 uur richting Groningen.

Auto
Komt u toch met de auto, dan is er parkeergelegenheid in de omgeving van Nijlicht, het Zeemanshuis en bij Wijnne Barends. Borden geven dit aan bij binnenkomst in de haven.

Programma
Vanaf 15 juni is het definitieve programma te zien op www.groningen-seaports.com

read more >

Electric & Hybrid Marine World Expo

De Electric & Hybrid Marine World Expo wordt van 27 tot en met 29 juni 2018 in Amsterdam gehouden en is uitsluitend bedoeld voor het demonstreren van de allernieuwste elektrische en hybride voortstuwingstechnologieën, -onderdelen en -oplossingen voor de maritieme industrie.

De Electric & Hybrid Marine World Expo is een internationaal evenement met standhouders en bezoekers uit de hele wereld en het is de enige beurs en conferentie waar nieuwe efficiënte voortstuwingstechnologieën en -onderdelen worden getoond aan een publiek van ontwerpers van voortstuwingssystemen, scheepseigenaren en -operators, botenbouwers, motorfabrikanten, scheepsarchitecten en operators/bevelhebbers van militaire vloten.

Bezoekers krijgen uitsluitend puur elektrische voortstuwingssystemen, hybride systemen en uiteraard de onderdelen daarvoor te zien en de genodigden zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor de inkoop en specificatie van scheepsmotoren en -onderdelen.

read more >

Gentse Feesten met gratis rondvaarten

North Sea Port organiseert ook dit jaar tijdens de Gentse Feesten haar traditionele rondvaarten in het havengebied van Gent. Van zaterdag 14 tot en met zondag 22 juli 2017 vaart het havenjacht ‘Jacob van Artevelde’ maar liefst drie keer per dag het havengebied in. In totaal kunnen 2.500 passagiers vanop het water het havengebied van binnenuit beleven. De rondvaarten zijn helemaal gratis, maar vooraf inschrijven is wel verplicht.

Vertrek aan de Rigakaai
De ‘Jacob van Artevelde’ vertrekt vanaf de Rigakaai (tegenover ‘Weba’ en ‘Decathlon’) in het Gentse havengebied. Er zijn drie afvaarten per dag: om 10.30 uur, om 13.30 uur en om 16 uur. De trip duurt anderhalf uur. Tijdens de rondvaart geeft een gids uitleg over de haven en over wat er op de kaaien en het water te zien is. Per rondvaart kunnen er 90 passagiers aan boord. In totaal zullen zo bijna 2.500 passagiers het havengebied ontdekken.

Wel even inschrijven
Kijk op www.northseaport.com/rondvaarten voor meer informatie en reserveringen.

read more >