Örsted verkoopt belang in Rotterdamse energiecentrale Enecogen

Het Energiebedrijf Örsted heeft 50 procent van zijn belang in de Rotterdamse energiecentrale Enecogen verkocht aan een dochterbedrijf van Castleton Commodities International. De verkoop wordt naar verwachting in het derde kwartaal van 2018 afgerond.

Jasper Vis, directeur Nederland van Ørsted: “De verkoop van ons belang in Enecogen past bij de strategie van Ørsted om activiteiten af te stoten die niet tot de kernactviteiten behoren en ons volledig te richten op duurzame energie. We zijn zeer tevreden over de prestaties van de centrale en onze samenwerking met Eneco. Het was belangrijk voor ons om een koper te vinden die de goede samenwerking met Eneco en de werknemers van Enecogen kan voortzetten. Daarom zijn we tevreden met het overdragen van ons 50 procent-belang in Enecogen aan CCI.”

De Enecogen-centrale in Rotterdam heeft een vermogen van 870 MW en kan stroom produceren voor 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens. Het is de meest efficiënte gasgestookte elektriciteitscentrale in Nederland en één van de meest efficiënte centrales in Europa. Tot nu toe hebben Eneco en Ørsted beiden een belang van 50 procent. De centrale is sinds januari 2012 operationeel.

Na de verkoop heeft Ørsted geen elektriciteitscentrales meer buiten Denemarken. In Denemarken bezit en exploiteert Ørsted zeven warmtekrachtcentrales, twee hulpwarmtecentrales en één back-up elektriciteitscentrale. De meeste warmtekrachtcentrales zijn al omgebouwd of worden momenteel omgebouwd zodat ze volledig op duurzame biomassa draaien.

Als gevolg van de conversie van de elektriciteitscentrales en de enorme groei van het aantal windparken op zee van Ørsted, is het aandeel duurzame energie in de warmte- en energieproductie van Ørsted gestegen van 13 procent in 2006 naar 64 procent eind 2017. In 2023 gaat het naar verwachting om 95 procent. Ørsted is dan ook volledig gestopt met het gebruik van steenkool.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >