Samenwerking tussen onderwijs en offshore wind sector cruciaal

Foto: Dick Hill

Nederland staat te springen om goed geschoold technisch personeel. De windenergiesector is hier geen uitzondering in. Sterker nog, de komende drie jaar verdubbelt het aantal banen in de windenergiesector in Nederland en naar verwachting zijn er in 2030 30.000 werknemers nodig.  “Deze uitdaging kan alleen worden opgelost door een hechte en duurzame samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers op het gebied van onderzoek en scholing”, aldus John Baken van TKI Wind op Zee en CAREER.

“Als we genoeg goed opgeleid personeel willen voorbereiden op de toekomst moeten we daar nu op voorsorteren”, legt John Baken van TKI Wind op Zee en CAREER ons uit. Opleiden speelt een belangrijke rol en daarom is het van belang dat het onderwijs en de sector nauw samenwerken. “Laat opleiding niet de beperkende factor worden als het gaat om het benutten van kansen binnen windenergie”, gaat Baken verder. Alle partijen hebben volgens hem profijt bij een nauwe samenwerking tussen overheid, onderwijs en het bedrijfsleven.

Innovaties volgen elkaar snel op en als opleiding is dit lastig bij te houden.  Door samen te werken met name in toegepast onderzoek en innovatie, is het onderwijs beter op de hoogte van wat er speelt in de industrie en aan welke functie-eisen behoefte is. Onderwijsinstellingen  kunnen hier vervolgens op inspelen door het lesmateriaal aan te laten sluiten op de vraag vanuit het bedrijfsleven.

Voor het bedrijfsleven is het interessant omdat zij op deze manier al vroeg in contact komen met studenten en hen kunnen enthousiasmeren over werken in de windindustrie..  “De samenwerking leidt dus uiteindelijk tot innovatie in technologie en in onderwijs en een win-win situatie.”

Dit onderwerp staat ook centraal tijdens de sessie ‘Werken in wind: het beroep van de toekomst’. Deze werksessie vindt aanstaande woensdag 13 juni plaats tijdens de WindDays in het WTC Rotterdam. Samen met David Molenaar, CEO bij Siemens Gamesa Renewable Energy en Marike Dijksterhuis, strategisch Arbeidsmarktadviseur Techniek en Technologie bij Gemeente Rotterdam, hoopt Baken de aanwezige bedrijven te overtuigen. “Tijdens de sessie kijken we naar de personeelsvraag vanuit de sector, de functie-eisen voor toekomstig personeel, en hoe we nu al jongeren kunnen interesseren voor de sector. We moeten met elkaar verantwoordelijkheid nemen om studenten op te leiden voor de toekomst.”

WindDays 2018 vinden op 13 en 14 juni plaats in het WTC Rotterdam. De werksessie ‘Werken in wind: het beroep van de toekomst’ vindt plaats op woensdag 13 juni van 13.30 tot 15.00 uur. Om toegang te krijgen tot de conferentie en specifiek deze werksessie, moet je in het bezit zijn van een toegangskaart. Registreren kan via WindDays.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >