De Middellandse Zee dreigt ‘zee van plastic’ te worden

De Middellandse Zee verandert in een zee van plastic, met een recordniveau aan vervuiling door microplastics die zowel al het leven in zee als de menselijke gezondheid bedreigt. Dat is de conclusie van een rapport ‘Out of the plastic trap’ dat vandaag – op Wereld Oceanen Dag – is gepubliceerd. Hierin luidt WWF de alarmbel over de schadelijke effecten van overmatig gebruik van plastic, slecht afvalbeheer en massatoerisme op één van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld.

Grote stukken plastic verwonden, verstikken en doden zeedieren, inclusief beschermde en bedreigde diersoorten, zoals zeeschildpadden en monniksrobben. Maar het zijn de microplastics – kleinere en meer verraderlijke fragmenten – die inmiddels recordniveaus van 1,25 miljoen fragmenten per km2 in de Middellandse Zee hebben bereikt. Dit is bijna vier keer hoger dan in de grootste “plastic ophoping” in het noorden van de Stille Oceaan.

Middellands zeegebied minder aantrekkelijk door plastic soep
“De plasticvervuiling in de Middellandse Zee veroorzaakt ernstige schade aan de natuur, de economie en de volksgezondheid. Inmiddels vinden we door de gehele voedselketen de opname van microplastics, van kleine soorten zoals mossels tot de grotere soorten zoals de zwaardvis, maar ook zeezoogdieren. Desastreus voor het onderwaterleven, maar ook voor visserij en toerisme, belangrijke inkomstenbronnen voor de bewoners in de regio, ”aldus Stephanie Verbeek, Hoofd Oceanen van het Wereld Natuur Fonds.

66.000 vuilniswagens vol plastic afval
Jaarlijks belandt een hoeveelheid plastic vergelijkbaar met 66.000 volle vuilniswagens in de Middellandse Zee. Het meeste afval wordt door Turkije en Spanje in zee geloosd, gevolgd door Italië, Egypte en Frankrijk. Zwerfvuil neemt met 40 procent toe door de vele toeristen die de regio bezoeken. Deze vervuiling, gecombineerd met de ingesloten ligging van de Middellandse Zee, heeft tot gevolg dat het plastic zich ophoopt.

WWF dringt er bij overheden, bedrijven en particulieren op aan om een ​​aantal acties te ondernemen om de plasticvervuiling te verminderen.

Maatregelen die volgens WWF nodig zijn:

  • Een juridisch bindende internationale overeenkomst om de lozing van plastic in de oceaan te stoppen.
  • Nationale doelstellingen om 100% hergebruik en recycling van plastic te bereiken tegen 2030.
  • Nationaal verbod op plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik, zoals rietjes en zakjes.
  • Een oproep aan bedrijven om te investeren in innovatieve en duurzamer alternatieven voor plasticgebruik.

“Plasticvervuiling is een wijdverspreid probleem dat niet opgelost kan worden door één continent, één overheid of één industriële sector alleen. Alleen door gezamenlijk te handelen kunnen we onze oceaan, rivieren, steden en levens bevrijden van onnodig plastic. Ook Nederlanders kunnen helpen door stranden op te ruimen en plastic voor eenmalig gebruik te vermijden, ”aldus Stephanie Verbeek.

Download het rapport ‘Out of the plastic trap’ 

Lees wat WNF doet tegen de plastic soep op www.wnf.nl.