Havenbaas: “Meer geld nodig voor infrastructuur achterland”

‘Een haven is zo sterk als haar achterlandverbindingen’, aldus Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf Rotterdam. ‘Een goede infrastructuur van en naar havens en havenindustriële complexen is cruciaal voor de Europese welvaart en werkgelegenheid’. Tijdens het 15e ESPO congres riep Castelein de Europese Unie op tot verdere investeringen in infrastructuur in havens en achterlandverbindingen om zo de economie en concurrentiepositie van Europa verder te versterken.

Hij bepleit daarom dat in de komende meerjarenbegroting van de Europese Unie meer financiële middelen worden vrijgespeeld voor infrastructuur. Concreet doelt Castelein daarbij op het uitbreiden van de zogeheten Connecting European Facility (CEF) met Europese energietransitie projecten, zodat havens toekomstbesteding, vitaal en concurrerend blijven. Met deze oproep sluit Castelein aan bij de recente oproep van ESPO en 40 partner organisaties in Ljubljana.

Daarnaast vroeg Castelein aandacht voor de uitdagingen op het gebied van geopolitiek, digitalisering en energietransitie. Om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te realiseren, riep Castelein havens op om hun verantwoordelijkheid te nemen en leiderschap te tonen. ‘Voor een echte systeemverandering is echter meer nodig’, aldus Castelein. ‘In deze grote transitie zijn we afhankelijk van elkaar. Geen enkele organisatie kan de energietransitie alleen aan. Het vraagt van ons allemaal om verduurzaming hoog op de agenda te zetten. De noodzaak van een energietransitie is zo acuut dat het naast samenwerking en daadkracht ook vraagt om een ruimhartige rol en beleid vanuit EU en overheden’.