Van Oord laat twee nieuwe LNG-hoppers bouwen in Singapore

Van Oord heeft twee sleephopperzuigers met een beuninhoud van 10.500 m3 besteld. Beide schepen worden uitgerust met een LNG-installatie. Keppel Singmarine Pte Ltd gaan de schepen bouwen in Singapore. De sleephopperzuigers worden in 2021 opgeleverd en gaan onder Nederlandse vlag varen. Van Oord heeft de hoppers zelf ontworpen in samenwerking met DEKC Maritime uit Nederland. 

De opdracht is in lijn met het innovatieve investeringsprogramma van Van Oord. De nieuwe sleephopperzuigers vervangen bestaande schepen en sluiten aan bij de ambities van Van Oord om de vloot economischer en energiezuiniger te maken. Ze hebben een beuncapaciteit van ongeveer 10.500 m3 elk, zijn 138 meter lang en 28 meter breed. De schepen worden uitgerust met één zuigbuis met elektrisch aangedreven onderwater baggerpomp, twee binnenboord baggerpompen, vijf bodemdeuren en een totaal geïnstalleerd vermogen van 14.500 kW. De accommodatie is geschikt voor 22 personen.

“Deze ultra-moderne schepen versterken de middenklasse van onze sleephopperzuigers. Afgelopen maand namen wij al ons eerste LNG-aangedreven kraanschip in gebruik. Met de investering van deze twee hoppers doen we meer ervaring op met LNG als alternatieve brandstof in dit segment baggerschepen’, zegt COO Paul Verheul.

Green Passport en Clean Ship Notation
Tijdens de ontwerpfase werd speciaal aandacht besteed aan de energie-efficiëntie van de schepen. De Tier III-schepen (IMO standaarden voor emissies) worden uitgerust met Dual Fuel-motoren. Het ontwerp omvat verschillende aspecten die resulteren in een aanzienlijke vermindering van het brandstofverbruik en bijgevolg een daling van de CO2-uitstoot. De schepen worden uitgerust met innovatieve en duurzame systemen en krijgen een Green Passport en Clean Ship Notation.

De huidige vloot van Van Oord bestaat uit meer dan honderd schepen met ruim twintig sleephopperzuigers met een capaciteit variërend van 1.000 m3 tot 38.000 m3. De sleephopperzuigers werken wereldwijd en worden ingezet voor kustversterking, havenprojecten, het verdiepen van vaarwegen en landaanwinningsprojecten.