Havenbedrijf Rotterdam controleert actief op passagiersvaart

Vanaf 1 mei is het Havenbedrijf Rotterdam begonnen met de thema-actie ‘Passagiersvaart’. Het gaat daarbij om het meer toezicht houden op het personenvervoer over water om te controleren of dit veilig en of de regels worden nageleefd. Deze passagiersvaart is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen, zo blijkt onder andere uit cijfers van de Watertaxi. De actie duurt in ieder geval tot eind juni.

‘Dit is een ontwikkeling waar ik positief tegenover sta. Daarbij is het van groot belang dat het vervoer van passagiers over water wel op een veilige en verantwoorde wijze geschiedt’, schrijft René de Vries aan de rederijen. Als (rijks)havenmeester van het Havenbedrijf  is hij verantwoordelijk voor een veilige haven en de naleving van de regelgeving in de Rotterdamse haven.

Toezicht Havenbedrijf
Het passagiersvervoer over water heeft te maken met regelgeving op grond van de Binnenvaartwet, de Havenbeheersverordening Rotterdam en vaarregels die onder andere in het Binnenvaartpolitiereglement staan. Bij het toezicht let het Havenbedrijf met name op de volgende onderwerpen:

1. de aanwezigheid van de scheepscertificaten en de meetbrief;

2. de certificering van de marifoon en het bedieningscertificaat marifoon schipper;

3. of de schipper over het juiste vaarbewijs en/of ontheffingen beschikt;

4. wordt het maximaal aantal te vervoeren personen niet overschreden;

5. gebruikt de bemanning reddingsvesten (indien verplicht);

6. het vaargedrag van de schipper.