Nieuwe Kijk op Veiligheid

Door:
Marja Walraven, STC BV
Twan van Tilburg, STC-KNRM

De industrie ontwikkelt zich door. De risico’s veranderen en tegelijk ook het besef dat we niet stil moeten blijven zitten bij geaccepteerde concepten maar moeten blijven innoveren. Immers er vallen nog steeds slachtoffers tijdens operaties of tijdens het oefenen.

De vrijval reddingsboot is zo’n innovatie geweest die een significante verbetering bracht in de veiligheid voor het personeel dat op zee werkzaam is. Denken buiten de vaste kaders en  binnen de “Reling van het schip ” zonder deze nauwer te maken.

Hier zien wij de metafoor:
Ons veiligheid denken is al jarenlang gebaseerd op oude principes en modellen uit de vorig eeuw. Het heeft ons een heel eind gebracht immers we zien een enorme daling in het aantal dodelijke slachtoffers in de industrie. De oude wijze van denken houdt echter geen rekening met de complexe wereld waarin wij nu leven.

Er komt steeds meer een roep om meer controle, meer toezicht, meer regelgeving, een bestaansrecht voor trainingscentra zoals STC-KNRM en STC Training & Consultancy op de Heijplaat in Rotterdam. Hoe begrijpelijk een dergelijk roep ook lijkt, de drang om in control te zijn in een tijd dat controle verder weg lijkt dan ooit, heeft in de praktijk vaak een averechts effect.  Alleen vernieuwing van denken en handelen rond controle kan helpen.

De aanpakken die voornamelijk in de maritieme industrie gebruikt worden om in control te zijn, zijn gebaseerd op oude denkwijzen, oude paradigma’s, zelfs als ze vernieuwend lijken. Er is geen sprake van goed of slecht maar vraagt er wel om deze oude denkwijzen onder de loep te nemen en gezamenlijk met elkaar te kijken naar een andere manier van denken en handelen. Ook  de energie transitie naar Wind, Solar-,  LNG  en elektrisch behoeft andere trainingen anders denken en andere veiligheid normeringen.

Als men namelijk echt in control wil zijn, moet er met de hedendaagse nieuwe generatie medewerkers een nieuwe denk- en handelwijze aangeleerd worden. Dat geldt niet alleen voor de extreme omstandigheden, maar ook voor de dagelijkse manier van sturen in onze organisaties.

Het is dus tijd voor innovatie. De wijze van het organiseren van veiligheid moet veranderen van “Rule based” naar “Principle based” zodat het beter in onze huidige wereld past. Echt in control zijn vraagt ook andere besturing, andere verantwoordelijkheden en bevoegdheden en vooral omgaan met wederzijds vertrouwen. Maar bovenal ook veel geduld!

Bestuurders moeten anders leren denken en handelen maar vooral ook in lijn met elkaar leren denken en handelen. Medewerkers moeten erop kunnen vertrouwen dat bestuurders niet bij elk incident ingrijpen en nieuwe regels stellen. Dat vraagt veel van de bestuurder: “Die moet op zijn handen leren zitten als het mis gaat”.

Dat aan te leren vereist de juiste training partners om te komen tot de juiste leermomenten. Deze nieuwe manier van sturen vraagt andere besturingsparameters, training methodes en nieuwe controle elementen. Zowel harde als zachte. Zoals de vrijval boot een “reddingboot revolutie” ontketende,  in staat zijn om deze nieuwe wijze van veiligheid denken te ontwikkelen. Anders gaan leren kijken naar de wijze waarop veiligheid georganiseerd wordt, meer op vakmanschap, vertrouwen, verbinding en inspiratie terugvallen.

De belangrijkste nieuwe harde control is het vermogen om goede, betekenisvolle kaders op te stellen met een duidelijke richtlijn en hoe daar mee om te gaan. Daar bovenop dient er een duidelijke missie en visie afgegeven te worden.

De belangrijkste nieuwe ‘soft’ controls zijn:

–              Vertrouwen in de ander
–              Los kunnen laten
–              Overtuiging dat de ander het goed wil doen

Het reflectievermogen om eerlijk naar jezelf en de organisatie te kijken, naar hoe er gestuurd wordt en in staat daar op aangesproken te worden. Zorgen dat je organisatie zo dicht mogelijk tegen de realiteit getraind wordt.

Geloven in een manier van organiseren, waar verbinding, vertrouwen, vakmanschap en inspiratie centraal staan. Overtuigt dat veiligheid, gezondheid, milieu en kwaliteit niet moeten worden behandeld met een enkele focus, maar als een integraal onderdeel van de totale (project) organisatie.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< May 2018 >>
MTWTFSS
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

North Sea Offshore 7 juni in Den Helder

Op donderdag 7 juni vindt de vierde editie van North Sea Offshore (NSO) plaats in Den Helder, hét offshore- en windenergiecentrum in Nederland. Het evenement is voor bedrijven uit de olie-, gas- en windindustrie in Nederland. NSO haalt internationale bedrijven en professionals naar Den Helder om te netwerken, kennis uit te wisselen en bekend te raken met alle mogelijkheden die de regio Noord Holland Noord te bieden heeft. Met name op het gebied van mariene-, maritieme- en offshore energie. Het evenement vindt plaats in Theater De Kampanje in Den Helder.

Beslissers en influencers van toonaangevende partijen uit de offshore branche zullen aanwezig zijn. Tijdens de lunch en afsluitende netwerkborrel hebben deelnemers alle mogelijkheid tot netwerken.

Programma
Tijdens het ochtendprogramma kunnen geïnteresseerden deelnemen aan een van de bedrijfsbezoeken, georganiseerd door verschillende organisaties uit de regio. Na de lunch delen sleutelfiguren uit de sector hun kennis in actuele keynotes tijdens het plenaire middagprogramma. De dag zal afgesloten worden met een netwerkborrel.

North Sea Offshore
Ben je geïnteresseerd en wil je meer te weten komen over het plenaire programma en de bedrijven die hun deuren openstellen voor workshops en interessante lezingen? Ga voor meer informatie naar www.northseaoffshore.com.

Over North Sea Offshore
NSO wordt georganiseerd in opdracht van Port of Den Helder, Den Helder Airport, HSV en Ontwikkelingsbedrijf NHN. Uitvoerend producent is Navingo B.V. Naast NSO produceert Navingo ook Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) en het Maritime & Offshore Career Event (MOCE) nog twee evenement voor bedrijven uit de olie-, gas- en windindustrie.

read more >

WindDays 13 en 14 juni in WTC Rotterdam

Het windenergie evenement WindDays wordt op 13 en 14 juni gehouden in het WTC Rotterdam. De beursvloer heeft 70 standhouders en trekt zo’n 2500 bezoekers. Er is een conferentie programma met meer dan 80 sprekers die tijdens 30 parallelsessies hun kennis en ervaringen omtrent de laatste ontwikkelingen in de windsector delen.

André Kuipers opent de WindDays 2018
Tijdens de openingssessie vertelt André Kuipers over zijn ervaringen als astronaut. Met het ruimtestation vloog hij 16 keer per dag een rondje rond de aarde. Vanaf daar waren de mondiale uitdagingen waar we met zijn allen voor staan, zoals klimaatverandering, ontbossing en de gevolgen van verstedelijking, goed zichtbaar.

Naast André Kuipers geven ook vooraanstaande bedrijven, overheden en organisaties hun visie op de energievoorziening van de toekomst en de rol van windenergie bij de realisatie van (inter)nationale klimaatdoelen.

Wilt u als windenergie professional ook profiteren van deze nieuwe inzichten? 
Registreer nu! Op www.winddays.nl 
Bekijk het hele conferentie programma op www.winddays.nl/conferentie

read more >