Van Oord legt nu ook kabels en graaft ze in met Dig-it

Met de nieuwe trencher Dig-it heeft Van Oord zijn activiteiten uitgebreid op het gebied van kabels leggen en ingraven. Met dit op afstand aangestuurde trenchjetting- en snijsysteem kan Van Oord nu een compleet servicepakket aanbieden bij de bouw van offshore windparken. De Dig-It wordt deze week voor het eerst ingezet bij het Borkum Riffgrund 2-project in het Duitse deel van de Noordzee.

De Dig-It, ook wel de Q1600-trencher genoemd, is het krachtigste model uit deze Q-serie met een totaal geïnstalleerd vermogen van 1.200 kW. Nadat de kabel op de zeebodem is gelegd, begraaft de Dig-It deze op de benodigde diepte. De trencher kan de kabels tot een diepte van 3 meter ingraven, afhankelijk van de configuratie en bodemeigenschappen. De Dig-It is een zogenaamde Tracked Remotely Operated Vehicle (‘TROV’) en gebruikt rupsbanden als belangrijkste bron van voortbeweging. De Dig-It kan in twee modi opereren, jetting en chain cutting.

Eerste project van de Dig-It: Borkum Riffgrund 2
In 2016 kreeg Van Oord van Ørsted de opdracht voor het transporteren, installeren en begraven van de onderzeese kabels voor het offshore windpark Borkum Riffgrund 2. Van Oord maakt gebruik van de speciale kabellegger Nexus voor het installeren van de kabels, waaronder de verbindingskabels met het Borkum Riffgrund 1 offshore-substation.

Nexus is op 15 april begonnen met het installeren van de kabels, en de Dig-It, die gemobiliseerd wordt via offshore supply vessel Rem Saltire, begon deze week met het begraven van de kabels. Het installatiewerk van de kabels moet in juli 2018 zijn afgerond. Wanneer het windpark in 2019 klaar is levert het park aan 460.000 huishoudens duurzame energie. Het offshore windpark ligt op 54 kilometer uit de kust van Nedersaksen in Duitsland.